Szolidaritási vetítés – ONLINE a Verziótékában június 11-ig

Szolidaritási vetítés – ONLINE a Verziótékában június 11-ig

A háború idején készült videók Ukrajnából

Adománygyűjtés ukrán művészek számára

 

A THE SEASON OF DARKNESS: Being Civil in an Uncivil Society szimpózium keretében bemutatott Szolidaritási vetítés a Verzió Filmfesztivállal való együttműködés keretében június 11-éig elérhető a Verziótékában. A kölcsönzésből befolyó összeget a Verzió és az OFF az ukrán Emergency Support Initiative-nek ajánlja fel. A filmválogatást Serge Klymko, a Kijevi Biennále ügyvezető igazgatója állította össze: ebbe olyan elgondolkodtató alkotások kerültek, melyek az orosz-ukrán háborúra és annak hatásaira koncentrálnak.

 

A projekt célja az Ukrajnában zajló konfliktussal kapcsolatos bizonyítékok, reflexiók és érzések megőrzése és továbbvitele. A videók alkotói művészi reflexióikon keresztül betekintést nyújtanak a konfliktusnak azon emberek életére gyakorolt hatásába, akik a humanitárius válság, a kényszermigráció, a megszállás, az önkéntesség és az ellenállási mozgalmak középpontjába kerültek.

 

A videoprogram a művészek aktuális tevékenységének egyszerre intim és nyers ábrázolását adja személyes történetek és attitűdök bemutatásán keresztül. Feltárja, hogy a konfliktus milyen sokféleképpen befolyásolja az egyének, családok és közösségek mindennapi életét Ukrajna-szerte. A vetítések elősegítik a térségben kialakult helyzet tudatosítását, és platformot biztosítanak az ukrán művészek számára, hogy megosszák szempontjaikat és tapasztalataikat a világgal az Európa közepén lévő összetett politikai és társadalmi kérdésekről.

 

A szolidaritási programban Anna Kryvenko, Alisa Sizykh, Bohdan Bunchak, Daryna Snizhko, Maria Matiashova, Vladyslav Plisetskiy, Yarema Malashchuk és Roman Khimei, Eugene Arlov és Diana Derii, Zoya Laktionova alkotásai szerepelnek. Kurátor: Serge Klymko.

 

Kölcsönzés és további információ ezen a linken.