Projektek

Transzperiféria Mozgalom

Globális Kelet-Európa és Globális Dél

Lehet-e közös történelme a dél-amerikai magyar telepeseknek, a Magyarországon dolgozó kubai vendégmunkásoknak és a Kelet-Európában tanuló afro-ázsiai diákoknak? Beszélhetünk-e Kelet-Európa és a Globális Dél közös gyarmati történelméről?  A kiállítás a gyarmatiság, a periférikus pozíció és a migráció fogalmain keresztül ragadja meg a globális periféria (Globális Dél) és félperiféria (Kelet-Európa) történeti kapcsolatait és párhuzamait a 20. században. 

Hogyan látták és formálták egymást, miként érintkeztek a két régióból származó emberek, akiket számtalan különbség határolt el? A kiállítás több nézőpontból  és globális szemléletmódban vizsgálja ezeket a kérdéseket. Megvilágítja, hogy ma Kelet-Európában miért fontos a Globális Déllel folytatott kapcsolatok feltárása, és hogy ezek a kapcsolatok mit jelentenek a Globális Dél szemszögéből.

A kiállítás archív anyagokat, személyes visszaemlékezéseket, illetve történeti, kortárs és erre az alkalomra készülő művészeti munkákat mutat be. Azt kutatja, hogy a centrumországokból írt történelem hogyan kérdőjelezhető meg vagy fordítható ki a perifériák nézőpontjából, a periferizált helyzetek középpontba állításával.

A Transzperiféria Mozgalom célja, hogy a centrummal szembeni ellenállás stratégiáit és a perifériák közti kapcsolatok történelmét szembeállítsa a globális centrum által uralt, hierarchikus történelemképpel.


Nem akadálymentes helyszín.

A Fészek Művészklubban a kiállítás a járványügyi korlátozások további lazításáig nem látogatható. 

További információ a Transzperiféria Mozgalom projekt weboldalán április 23-tól lesz elérhető. 

Weboldal: https://transperiphery.com/


Részt vevő kurátorok: Ginelli Zoltán; Szakács Eszter

Részt vevő kutatók: Ginelli Zoltán, Kürti Emese, László Zsuzsa, Bartosz Nowicki, Łukasz Stanek, Tereza Stejskalová, Szakács Eszter, Tolmár Bálint

Videóinterjú: Tyekvicska Virág

Kiállításdesign: Katarina Šević

Kurátorasszisztens: Árva Judit

Partnerek: ACAX – Agency for Contemporary Art Exchange; Artpool Művészetkutató Központ; Socialism Goes Global: Cold War Connections Between the 'Second' and 'Third Worlds' 1945–1991 (University of Exeter), Fészek Művészklub

Támogató: Goethe Intézet, Camoes Intézet

Időpont 04.23 - 05.30

Kapcsolódó programok:

12:00| 04.23

Transzperiféria Mozgalom

Fészek Művészklub, Galéria és Herman-terem

1073 Budapest, Kertész u. 36.