A Dot.To.Dot vendége Farid Rakun (documenta 2022)

Dot.To.Dot néven nemzetközi kurátori vizitorprogram indul az OFF-Biennále és az IMPEX együttműködésében.

Első vendégünk, Farid Rakun a 2022-es documenta kurátori csapata, a ruangrupa egyik tagja

 

A Dot.To.Dot néven induló kurátori vizitorprogram a hazai művészeti közeg nemzetközi kapcsolatépítésére fókuszál. Évente 4-5, izgalmas szakmai háttérrel rendelkező kurátor és kritikus meghívását tervezzük, hogy személyre szabott műteremlátogatásokon és találkozókon ismerkedhessenek meg a magyar szcéna szereplőivel. A szélesebb nyilvánosság számára pedig előadásokat szervezünk, ahol a meghívott vendégeink saját tevékenységükről és az őket foglalkoztató témákról beszélnek. Egyoldalú prezentációk helyett párbeszéden alapuló kapcsolatok létrejöttéhez szeretnénk hozzájárulni, ezért elsősorban olyan szakembereket tervezünk megkeresni, akik a saját közegüket érintő társadalmi-politikai adottságok miatt szintén kihívásokkal teli pályán mozognak.

 

Farid Rakun az indonéz ruangrupa művészcsoport egyik tagja, akik a 2022-es kasseli documenta kurátorai lesznek. Rakun a ruangrupa alapításának okait fogja bemutatni, továbbá betekintést nyújt a ruangrupa egyik központi kutatási területébe, a közösség és az összetartozás fogalmának specifikus, indonéz értelmezésébe, valamint arról is beszél, hogy mindezt milyen módon tervezik átemelni és bemutatni az elkövetkező évek egyik legfontosabb kortársművészeti nemzetközi eseményén, a documentán.

 

Időpont: 2019. október 24. (csütörtök), 18.00

Helyszín: Centrális Galéria, OSA (Vera and Donald Blinken Open Society Archives), V. Arany János u. 32.

 

A ruangrupa (szójáték, amit leginkább művészeti térként lehet magyarra fordítani)

Az indonéz művészcsoportot 2000-ben alapította egy csapat egyetemista, akik a jakartai művészeti egyetemen ismerkedtek meg nem sokkal az autokrata Suharto-rezsim bukása után. A “reformasi”, azaz a reformok koraként ismert időszak a rendszerváltás utáni évekhez hasonlóan termékenyen hatott alulról szerveződő, alternatív művészeti és társadalmi kezdeményezések létrejöttére. A ruangrupa a kritikai gondolkodás és közösségi művészeti együttműködések tereként indult Jakartában, ahol különböző művészeti programokkal, fesztiválokkal és szolgáltatásokkal hamarosan az egyik legfontosabb non-profit művészeti szervezetté váltak. A szervezet mára egy interdiszciplinális csapattá alakult, ahol többek között építészek, társadalomtudósok és politológusok a kortárs városi lét és a közösség fogalmának különböző aspektusait kutatják. Kortárs művészeti tevékenységük mellett egy kutatóintézetet, rádióadót, könyvtárat, könyvkiadót, felnőtt- és gyerekképzéseket működtetnek.

 

További információ a ruangrupáról és a documentás terveikről: 

http://ruru.ruangrupa.org/

https://www.theartnewspaper.co...

https://frieze.com/article/wha...