10.11
2:00
Esemény

Matemorfózis: Common knowledge – köztudott tudás

Interaktív előadás és beszélgetés, 100-120 perc

Helyszín: Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó
1083 Budapest, Bókay János utca 34.

Miért kell kimondanunk, hogy „Elnézést, az én hibám volt.”, akkor is, ha ezt mindenki tudja? Miként tudnak népeket uralni szélsőséges nézetek? Hogyan működnek a diktatúrák? Miért fontos a szabad sajtó? Mi kell ahhoz, hogy az emberek elmenjenek egy tüntetésre? Mitől értékes a pénz? Mitől lesz a jó tanulóból „stréber”? Mitől jó egy krimi? És miért a bélyeggyűjteményt megyünk megmutatni az első randi után?

Tudom, hogy tudod, hogy tudom: Pintér Gergő matematikus előadása a köztudott tudásról azt mutatja meg, hogy milyen plusz töltete van egy mindenki által tudott információnak, ha egymásról is tudják az érintettek, hogy tudnak róla. Vagy akár még azt is, hogy tudják egymásról, hogy tudják egymásról... Van ennek egyáltalán értelme? Persze, és ez a jelenség legalább olyan fontos, mint maga az információ!

A társas működésünk minden szintjén meghatározó szerepe van a köztudott tudásnak vagy épp a hiányának – a kisközösségek játszmáiban és a történelem nagy folyamataiban egyaránt. Ez a társadalmak működésének alapjául szolgáló információáramlás rejtett mozgatórugója. E jelenség ismerete egészen új aspektusból világítja meg az alternatív társadalmi kezdeményezések, újfajta cégformák, közösségek működését. Pintér Gergő a Matemorfózis sorozat keretében közérthetően beszél matemetikailag leírható problémákról.

https://matemorfozis.tumblr.com

Részt vevő kurátorok:

Pintér Gergő

Kapcsolódó programok:

Matemorfózisok I. - Common Knowledge (Köztudott Tudás) - 10.19 2:00
Matemorfózisok II. Térteremtés - 10.27 2:00