10.07
2:00
Esemény OFF-Budapest

Dunaújváros – buszkirándulás a megvalósult Utópiába

egész napos művészettörténeti városi séta

Helyszín: Dunaújváros
Dunaújváros, városszerte

Az Artmagazin Budapestet maga mögött hagyva két éve Miskolcra kirándult és a résztvevőket Erdély Miklós mozaikok, építészeti érdekességek, aktív és legendás kulturális helyszínek között vezette végig. Sőt, a nap végén egy kiállításmegnyitón húzódzkodtunk is.

Most, a második OFF-on a Duna mentén indulunk és Dunaújváros felé vesszük az irányt október 7-én szombaton busszal, ami egyenesen a Vasmű egyiptomi templomokra emlékeztető kapuzata elé visz.

Érdekes lesz látni, mit találunk emögött, illetve hogy mi maradt meg az 1949-ben elhatározott, majd két év alatt szinte teljesen felépített városmagból. Az egész város nem volt más, mint felülről vezérelt utópia, mégis a korabeli modern építészetnek hatalmas lehetőségeket és némi szabadságot is adott.

Milyen elképzelt modell alapján alakult akkoriban ott az élet? Mekkora szerepe volt benne az öntevékenységnek és milyen standardot adott ez az ottani gyerek-életformához? Hol voltak szabad döntések és hogyan szabályozta be egy optimalizáltnak szánt struktúra a közlekedéstől kezdve a tanulás, szórakozás, étkezés tevékenységi köreit? A mai életre hogyan hat ez a valahavolt utópia? Hogyan töri hozzá az idő a szépen szabályozott városképet a megváltozott körülményekhez?

Hogyan hat a kialakított környezet egy-egy művész gondolkodására, pályájára? Milyen átalakulásokon ment át a dunaújvárosi művészeti élet? Hogyan jött létre az ottani híres szoborpark (amivel az Artmagazin már két alkalommal is foglalkozott)? Ezeket vizsgáljuk a helyszínen, az ICA-D munkatársa, Nagy Annamária és a korszerű lakások, kísérleti lakótelepek témáját népszerű tudományos kiállításokkal bemutató Branczik Márta építészettörténész segítségével.

Élménytúránkat az OFF-Biennálé 2 (Gaudiopolis 2017 – Az öröm városa) és az ARTMAGAZIN100 programjaként szervezzük.

Bővebb információ és részletes program ITT.

Addig is: ilyen volt az Artmagazin Miskolc egynapos művészettörténeti városnéző túra az Artmagazinnal és barátaival:

Szervező intézmény: Artmagazin, http://artmagazin.hu/

A kirándulás költsége: 5000 Ft.

Jelentkezés az info@artmagazin.hu-n.

Részt vevő kurátorok:

Szervező: Artmagazin

Nagy Annamária (művészettörténész), Branczik Márta (építészettörténész)

Kapcsolódó programok:

Dunaújváros – buszkirándulás a megvalósult Utópiába, indulás - 10.07 2:00