Esemény

2015.05.09- 2015.05.21
Létra Közösségi Tér

Demokratikus játszó-terek

Demokratikus játszóTér - az “Üres Tér” Színházi Egyesület és a Létra 10 napos nyitott alkotóműhelye egy kísérlet, hogy a színház és a társművészetek segítségével, milyen utópisztikus kreációk valósulhatnak meg a demokrácia jegyében fiatal művészek, művészeti alkotók és érdeklődők bevonásával.

Megnyitó időpontja: május 9. 17.00 óra

Nyitva tartás: május 9-21. H-P. 17. 00-20.00


Demokratikus játszóTér - az “Üres Tér” Színházi Egyesület és a Létra 10 napos nyitott alkotóműhelye egy kísérlet, hogy a színház és a társművészetek segítségével, milyen utópisztikus kreációk valósulhatnak meg a demokrácia jegyében fiatal művészek, művészeti alkotók és érdeklődők bevonásával.

Kérdésfeltevésünk, hogy a színház és a társművészetek segítségével milyen utópisztikus kreációk jöhetnek létre, amelyek képesek egy közösséget formálni. Akár közösségi munkával, akár játékkal.   

A nyitott alkotó műhely ideje alatt fiatal egyetemi hallgatok és érdeklődők a trash-art művészet alkalmazásával utópisztikus építményeket és installációkat kreálhatnak. Fő témája: a hulladék művészi formákká alakítása. A cél pedig a kreativitás, elfogadás, ökológiai tudatosság, a közös felhőtlen alkotásának az öröme.

Kapcsolódó programok:

  • Játszótérépítés faanyagokból
  • kézműves foglalkozások
  • ’live act’
  • kiállítás megnyitó a munkákból
  • performanszok,
  • comedia dell’arte workshop

Résztvevők:

Kanics Dorottya, Zsin Bence, Kerner Miklós, LABOR Szociális Szövetkezet, LÉTRA Közösségi tér, LABOR Szociális Szervezet, Üres Tér Társulat

Szervező intézmények: “Üres Tér” Színházi Egyesület, Létra - Közösségi, kulturális és szociális tér

További információk:

Üres Tér Színházi Egyesület:

www.urester.hu

www.bortonszinhaz.hu

Társulatunk egy állandó mag körül mozgó nyitott szellemi közösség, melynek tagjai művészek, pedagógusok, diákok és civilek. Alkotunk egy olyan színházértelmezésben, miszerint az bárhol, bármikor létrejöhet. Egyszeri, jelen idejű találkozás színész és néző/résztvevő vagy alkotó és befogadó közt. Feltétele a hétköznapinál magasabb minőségű figyelem. Abban a meggyőződésben dolgozunk, hogy a színház kötelessége egy kritikus, de nyitott társadalmi szerepvállalás. A játék ereje képes feloldani személyes és társadalmi görcsöket.  A színházi munka biztosítja egyéni és közösségünk fejlődését. Szervezünk színésztréningeket, táborokat, workshopokat és nyitott alkotóműhelyeket. Előadásainkkal eljutottunk Avignoniba, Berlinbe, Agadirba, Ferrarába, Moszkvába. Játszunk befogadó színházakban, fesztiválokon és más kulturális rendezvényeken, iskolákban, kocsmákban, köztereken, gyárakban, kertekben. Körülbelül fél éve az Üres Tér Egyesület irodát bérel, és szoba színházterme van a Létrában, amit ők maguk alakítottak ki és rendeztek be.

Létra:

www.letra.cc

Pécsett újonnan alakuló kulturális tér, melynek 4 szintje társadalmi, művészeti, mentális és fizikai fejlődést segítő programoknak és állandó műhelyeknek ad otthont. A ház célja, hogy lehetővé tegye a kapcsolódást és az egyéni munkát, elsősorban a kibontakozást, otthonosságot és az emberi léptéket képviselve. Élő szervezetként épül, a résztvevők hozzájárulásával és munkájával. A hely adott: célunk, hogy a házban folyó munkát az a közös szellemiség határozza meg, melynek alapja a minőség, nyitottság és együttműködés.