OFF-Biennále Budapest


Független. Kortárs. Művészet.
2015. április 24. – május 31.

Mi az OFF?
Az OFF, mint minden biennále, kétévente megrendezendő kortárs művészeti esemény, ám nem a hagyományos fajtából. Nem áll mögötte semmilyen intézmény, hanem művészek, alkotócsoportok, kurátorok, művészetszervezők, galériások és műgyűjtők kezdeményezésére, önkéntes együttműködésében valósul meg. Az OFF civil kezdeményezés, melynek célja, hogy a szélesebb közönséghez közelebb hozza a kultúra egy szeletét, a kortárs művészetet. Az OFF a sablonoktól, a megszokásoktól elrugaszkodó, önálló gondolkodás és cselekvés fontosságát hirdeti. Megmutatja, hogy a kortárs képzőművészet éppen ennek a katalizátora lehet — vagyis jóval több, mint pusztán luxus és gyönyörködtetés.

Hogyan épül fel az OFF?
Az OFF alapja az önszerveződés és a hálózatos együttműködés. Egyfajta ernyőszervezet: a magyar kortárs képzőművészeti élet aktív és hiteles szereplői önállóan szervezik meg saját programjaikat, amelyeket az OFF összehangolt kommunikációval koncentrált programsorozatként mutat be. A finanszírozást alapítványi és magánforrások biztosítják. Az OFF és az azon részt vevő programok nem kértek semmilyen állami támogatást, és nem vesznek igénybe államilag fenntartott helyszíneket.

Mit láthatsz az OFF-on?
A festménytől a fotóig, a szobortól az installációig, a kísérleti filmtől a youtube videóig, az egyedi grafikától a sokszorosított fanzine-ig, a hangszeres előadástól a hanginstallációig, a hagyományos kiállítástól a köztéri akcióig, a performansztól a politikai karaokéig számos kortárs művel és programmal találkozhatsz az OFF ideje alatt. A kortárs művészet nemzetközi világának sztárjai, a hatvanas-hetvenes évek legendás neoavantgárd művészei és a nagy nemzetközi kiállításokon rendszeresen megjelenő magyar művészek mellett a legfiatalabb művészgeneráció alkotásaival ismerkedhetsz meg. Előadások, workshopok és az egyes projekteket kísérő változatos edukációs programok, városi sétákhoz kötött szubjektív tárlatvezetések során mélyedhetsz el a kortárs művészetben és ismerheted meg a rá jellemző érzékeny, találékony, sokszor kritikus gondolkodást.

Hol találkozhatsz az OFF programjaival?
Az OFF programjaival Budapesten és több más magyar és külföldi városban is találkozhatsz. Méghozzá a legváltozatosabb helyeken: nemcsak művészeti galériákban, hanem műtermekben, használaton kívüli ingatlanokban, magánlakásokban, szórakozóhelyeken és a köztéren is. Az OFF pop-up központot is nyit a programsor idejére a budapesti Károlyi-kerthez közel, OFFice néven (1053 Budapest, Henszlmann Imre u. 9). Az OFFice-ban néhány program mellett a szervezőkkel, művészekkel is találkozhatsz, sőt, itt működik a sajtóirodánk is.

Miért rendezzük meg az OFF-ot?
Azért, hogy egy minél szélesebb közönség számára megmutassuk a kortárs művészetben rejlő sokszínűséget, energiát és a lehetőséget, amelyet a közös gondolkodásra és fellépésre kínál. Hogy bebizonyítsuk, lehetséges egy ilyen volumenű összefogás és nemzetközi program létrehozása, ha megszervezzük magunkat. Azért, hogy megerősítsük a terület független képviselőit, és hogy együtt megteremtsük egy fenntartható, nemzetközileg beágyazott képzőművészeti színtér alapjait, amely alternatívát kínál az államilag finanszírozott művészeti intézményrendszer működésére.

Mitől off az OFF?
Az „off-” olyan, mint például az Off-Broadway esetében. Nem „anti-”, nem szembemegy. Egyszerűen kilép a fősodorból, a megkövesedett rutinokból, és megkeresi a saját útját, kiépíti a saját működését. Megtalálja az embereit, a forrásait, a helyszíneit. Lehet, hogy kisebb, spontánabb, kevesebb pénzből gazdálkodik, de a minőségből nem enged, és kevésbé kötik a megkérdőjelezhetetlen protokollok. Ez a kilépés tehát nem kikapcsolás, hanem éppen valami másnak a kezdete.

Kikhez szól az OFF?
Az OFF célja, hogy megmutassa, a kortárs képzőművészet érzékeny, éleslátó, kritikus hangokkal teli, izgalmas és figyelemre méltó művészeti ág, amely hozzájárul ahhoz, hogy a sokunkat foglalkoztató aktuális kérdésekre releváns válaszokat adhassunk. Az OFF tehát mindenkihez szól, aki nyitott és gondolkodó kultúrafogyasztó. Edukációs programjaival pedig segít, hogy azok is jobban megérthessék a kortárs művészetben zajló folyamatokat, irányzatokat, akik eddig csak távolról figyelték ezt a területet.