Használd a fejed!

2015.05.18- 2015.05.31
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Tomáš Vaněk: Particip No. 181, Látómező

​Tomáš Vaněk munkái a tér feltérképezésére irányulnak, a tér kiterjesztett fogalmára épülnek. Az OFF-Biennáléra létrehozott mindkét intervenciós jellegű mű Vaněk Particip című sorozatába illeszkedik, és különféle módokon közelít a térbeli és társadalmi viszonyokhoz.

Tomáš Vaněk munkái a tér feltérképezésére irányulnak, a tér kiterjesztett fogalmára épülnek. Az OFF-Biennáléra létrehozott mindkét intervenciós jellegű mű Vaněk Particip című sorozatába illeszkedik, és különféle módokon közelít a térbeli és társadalmi viszonyokhoz.

A Képaláírás marginális – tárgyakból és berendezésekből összeálló – rendszerekkel foglalkozik. Olyanokkal, melyek mellett rengeteg ember fordul meg, némelyek talán rá is pillantanak ezekre a “rendszerekre”, azonban mégsem kapnak különösebb figyelmet. A mindennapos érzékelés számára ezek periférikus zónák, ugyanakkor Vaněk arra mutat rá, hogy ezek az adottnak vett tárgyak és asszociációs mezőjük korántsem érdektelen.

A centrum és periféria viszonyára fókuszál Látómező című intervenciójával is. Vaněk egy adott közösség tagjainak szó szerinti értelemben vett látómezejét rajzolja föl egy fehér falra. A különböző színű krétavonalak segítik az egyes egyének látómezejének követését, a vegetatív és organikus káoszból mégis kivehető valamiféle rendszer és e rendszer különféle értelmezési lehetőségei.

Használd a fejed! keretében