Kiállítás

2015.04.30- 2015.05.03
Kelenföldi Erőmű

Szemrezonátor az erőműben

​A Szemrezonátor az Erőműben magával ragadó installáció, amely a képzeletet foglyul ejtve vezeti a nézőket a jövőbe a Kelenföldi Erőmű káprázatos üvegkupolája alatt, életre keltve az erőmű vezénylőtermét.

Szemrezonátor az Erőműben magával ragadó installáció, amely a képzeletet foglyul ejtve vezeti a nézőket a jövőbe a Kelenföldi Erőmű káprázatos üvegkupolája alatt, életre keltve az erőmű vezénylőtermét.

Szemrezonátor egy immerzív installáció, vagyis elragadja a látogatót, értelmét bevonva érzelmeit felcsigázza, miközben válaszol a néző szemmozgásaira. Az installáció a megértés képességét feltárva szállítja a nézőket a jövőbe.

A vezérlőterem, az eredeti erőmű „agykamrája” multiszenzoros környezetet, több érzékünk egyidejű igénybevételére alapuló teret nyújt: az érzékelők hangra, fényre, hőre reagálva kínálnak szabad, önfeltáró utazást. Minden kapcsolódás a rendszerhez egyedi, válaszol az egyén szándékos és akaratlan megnyilvánulásaira s így sajátos feszültség keletkezik a kétféle kontroll miatt: hol mi irányítunk, hol pedig minket irányítanak.

Szemrezonátor az Erőműben az érzékelés és az ön-tudatosság aspektusait vizsgálja és tárja fel az esztétikai élvezet és az unalom eszközeivel. Az installáció mellett megismerkedhetnek a látogatók az Erőműt tervező építész, Bierbauer (Borbíró) Virgil munkásságával mind a helyszínen, mind online publikációk révén. Emellett látható lesz újra a 100 éves Kelenföldi Erőmű jubileumi kiállításnak több részlete.

A Szemrezonátor installáció fejlesztésében közreműködött Dr. John Shearer computertudós, a fejlesztő csapat tagja Gabi Arrigoni kurátor, Gavin Wood grafikai programozó, Andor Gaudia hardver specialista, a hang-kompozíciókat Adam Parkinson készítette.

Kapcsolódó programok:

Megnyitó-programok:
17.00 –20.00 Megnyitó, hangperformance & Night Bar
17.00 Érkezés, regisztráció &  Welcome Drinks
17.30 Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále Budapest  ötletgazdája, projektvezető üdvözlete
Peternák Miklós, kurátor: Szemrezonátor az erőműben. Megnyitó.
Horváth Tibor, a BE ZRt Kelenföldi Erőmű igazgatója: A 100 éves Kelenföldi erőmű.
Fehérvári Zoltán művészettörténész, Magyar Építészeti Múzeum: Borbíró Virgil vezénylőterme.
Zics Brigitta, művész: A Szemrezonátor a vezénylőteremben – vezetés
18.00 – 20.00 hangperformance & Night Bar

Szemrezonátor az erőműben. Találkozás a művésszel és a kurátorral
BE ZRt. Kelenföldi Erőmű – május 2. 15.00
Peternák Miklós: Kontroll alatt. Egy szokatlan kurátori feladat.
Brigitta Zics: A Szem rezonátor és a jövődizájn tapasztalatai