Kiállítás

2015.05.19- 2015.05.23
Dover Nyelvi Centrum

Syntopia

Mi köze a növényeknek az olyan társadalmi jelenségekhez mint a demokrácia, a diktatúra vagy a migráció? Gosztola Kitti, Klima Gábor és Tranker Kata csoportos kiállításán a növényvilág sok egyéb mellett a művészet metaforájaként is megjelenik.

Nyitva tartás: május 19-23. 14:00-19:00, ill. előzetes egyeztetés alapján a katatranker@yahoo.com e-mail címen

Megnyitó időpontja: május 19. 19.00

A Syntopia című kiállításon az alkotók a társadalmi jelenségek mentén haladva kutatják a növényi és emberi közösségek aktuális kérdéseit. A migráció-emigráció, demokrácia-diktatúra, közösség-egyén fogalompárok mélyebb rétegeit feltárva olyan klasszikus, a kultúra és természet szembenállását ábrázoló szituációk felé fordulnak, mint a közparkok, az állami önreprezentáció “természetes” terei, vagy az emberi tevékenység következtében megcsonkított fák. A növénytársulások túlélési stratégiái és az állandó kiszolgáltatott léthelyzetre történő berendezkedés meglepő párhuzamot mutatnak a művészek által gyakorolt stratégiákkal. A túlélésért való küzdelem, a hatalom kiszámíthatatlan kegynyújtása a hétköznapi valóság részét képezik. Ahogyan egy tér vagy egy közpark, úgy egy művész is válhat eszközzé a mindenkori állam kezében. A függetlenedés – bár nehéz és fájdalmas folyamat – hosszabb távon akár mégis egy fenntartható állapotot eredményezhet. Gondozás nélkül egy növény szabadon fejlődik, a gyökér áttöri a betont, a park elburjánzik, az erdők felügyelet nélkül lépik át az államhatárt. A hálózatszerűség a kortárs képzőművészet lényegét adja és mindenben ellentétes egy erőszakosan központosított és irányított gyakorlattal. Rizomatikus struktúra, melynek jelentősége abban áll, hogy mindig, mindenkor újratermelődik.

Kapcsolódó programok:
A megnyitó eseményhez kapcsolódóan a kiállítók tárlatvezetést tartanak, illetve a kiállítás ideje alatt lehetőség van aművészekkel dialógust folytatni, mivel nyitvatartási időben a látogatók rendelkezésére állnak.

Edukációs program:
Off-Neked: A susogó ezerjófű és a táncoló tulipánfa
Időpont: május 23. 15:00

További információ: https://www.facebook.com/event...

Támogató: Boden-Vin Kft. Fáncsi Hegyi Pincészet