Esemény

2015.05.22 (2:00)
1024 Budapest, Keleti Károly u. 26.

Raoul Wallenberg – Dombrovszky László emléktábla projekt

​Dombrovszky László festőművész 1944-ben Raoul Wallenbergről készült portréja az egyetlen hiteles művészi ábrázolás a svéd diplomatáról, aki személyesen ült modellt a képhez Budapesten. A terv nem csupán egy emléktábla állítása, hanem egy olyan projekt, amely a közösségi emlékezet lehetőségeit is kihasználja.

Dombrovszky László festőművész 1944-ben Raoul Wallenbergről készült portréja az egyetlen hiteles művészi ábrázolás a svéd diplomatáról, aki személyesen ült modellt a képhez Budapesten. A terv nem csupán egy emléktábla állítása, hanem egy olyan projekt, amely a közösségi emlékezet lehetőségeit is kihasználja.

Sugár János a Stockholmban élő tervezőt, Palotai Gábort kérte fel az emléktábla tipográfiájának megtervezésére, aki a stockholmi metróhoz készült betűtípust, az Esseltubot javasolta a felirathoz.

Az emléktábla a Keleti Károly u. 26. sz. ház falán kerülne kihelyezésre, rajta három alak: a festő, a modell és a festmény. A tábla az illegális nyomhagyás egyik technikájára, a kivágott sablonra utal, amellyel gyorsan tud az illegális nyomhagyó dolgozni. Az alsó részén két nyelven olvasható rövid szöveg: Ebben a házban ült modellt Raoul Wallenberg 1944-ben Dombrovszky Lászlónak.

További információ:

Sugár János (1958) a budapesti Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett. Tanulmányai idején aktívan részt vett az interdiszciplináris, underground művészeti csoport, az Indigó csoport kiállításain és performanszaiban. Installációi és performanszai mellett filmet és videót is készít. Rendszeresen szerepel hazai és nemzetközi kiállításokon. 1992-ben részt vett a kasseli IX. documentán, 1996-ban a Manifestán Rotterdamban. 1998-ban bemutatták filmjeit a New York-i Anthology Film Archives-ban. 1990-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán tanít.

Palotai Gábor (1956) a Magyar Iparművészeti Egyetemen végezte tanulmányait Budapesten (M.A., 1980), majd a Svéd Királyi Képzőművészeti Akadémián (1981-82) és a Beckmans School of Design-on (1982-83) tanult Stockholmban. 1988-ban megalapította saját dizájnstúdióját Stockholmban. Számos díjat kapott: a Red Dot Design Award, az Excellent Swedish Design prize, a The Golden Egg Award (Best Swedish Design), a The National Library’s Art Book Award és a The German Design Prize díjat.  A stockholmi Nemzeti Múzeum állandó designgyüjteményében szerepel munkáival. gaborpalotai.com