Kiállítás

2015.05.20- 2015.05.31
AMATÁR

Project Zone

A Project Zone az OFF-Biennále Budapest ideje alatt egy videó- és dokumentumtár formájában teszi bejárhatóvá a budapesti független művészeti tereket. Alapja egy interaktív, online archívum, amely 2014-ben jött létre a non-profit, alulról szerveződő szcéna kutatási felületeként.

Nyitva tartás: május 20–31. K, Cs 12.00-18.00

Megnyitó időpontja: május 19. 18:00

Project Zone az OFF-Biennále Budapest ideje alatt egy videó- és dokumentumtár formájában teszi bejárhatóvá a budapesti független művészeti tereket. Alapja egy interaktív, online archívum, amely 2014-ben jött létre a non-profit, alulról szerveződő szcéna kutatási felületeként.

A folyamatosan bővülő adattár 1989-től napjainkig térképen jelöli az úgynevezett projekttermek feltűnését vagy épp eltűnését. Az elmúlt 25 év áttekintését az Architecture Uncomfortable Workshop installációja, valamint a megnyitóra tervezett akció eleveníti meg.

A projekttermek olyan civil kezdeményezések, amelyek rendszeres állami támogatás és profitorientált üzleti tevékenységtől függetlenül létesülnek. Éppúgy jelenhetnek meg művészek által működtetett kiállítóhelyek, magánlakások vagy műtermek formájában, mint egy zöldséges üzletben zárás után. Non-profit elköteleződésükből adódóan pozíciójuk általában bizonytalan, ennek ellenére a progresszív alkotás, alapvető megjelenési területeként tekinthetünk rájuk. Nevezhetjük őket ideiglenesen létrejövő ”autonóm zónáknak”, amelyek a mindenkori intézményi fókusz mellett azt kiegészítő vagy éppen kritizáló, alternatív művészeti megközelítést képesek felmutatni.

A Project Zone célja kialakítani egy könnyen használható közös platformot, mely egyfelől rámutat a budapesti projekttermek jelentőségére, másfelől megismerteti tevékenységüket a szélesebb közönséggel.


Szervező intézmény: AMADEUS Művészeti Alapítvány
További információ:
http://projectzone.hu/