Esemény

2015.04.24 (2:00)

Pécs víziútjai

​A projekt a pécsi felszíni vizek hányattatott sorsára, méltatlan állapotára kívánja felhívni a figyelmet. A program kirándulás és séta: öko-art. A három túra során a több tucatnyi pécsi víz közül háromnak az útját követjük végig egy-egy víznyerőhelytől, azaz forrástól a „városhatárig”.

A projekt a pécsi felszíni vizek hányattatott sorsára, méltatlan állapotára kívánja felhívni a figyelmet. A program kirándulás és séta: öko-art. A három túra során a több tucatnyi pécsi víz közül háromnak az útját követjük végig egy-egy víznyerőhelytől, azaz forrástól a „városhatárig”.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Pécs felszíni vizei módfelett elhanyagoltak megfelelő gondoskodás hiányában.

A három túra közben dokumentáljuk a fontosabbnak ítélt helyzeteket és a vizek aktuális állapotát – nemcsak fotó- és videódokumentációt készítünk, hanem lehetőségeink szerint a víz minőségét, növény-, illetve állatvilágát is igyekszünk megfigyelni, meghatározni.

Az egyes túrákat szakemberek – geográfus, biológus, kémikus, történész – kísérik, akiknek a helyszínen tartott előadásai egyben oktatási jelleget kölcsönöznek a túráknak. Egy-egy túra hossza 8-10 km.

Helyszínek:

- Nyugat-Pécs: a Bajmi-kút - Patacs - (nyugati) Pécsi víz
- Tettye - Balokány - Pécsi víz - Tüskésrét
- Szabolcs patak - Kis tó - hőerőmű - Üszögi-árok - Árpádi-árok