Esemény

2015.05.14- 2015.05.15
KÉK - Kortárs Építészeti Központ

[adaptív város 10] A közösség mint erőforrás: Az amszterdami space&matter építészete – előadás és workshop

A space&matter két alapító tagja, Tjeerd Haccou és Marthijn Pool két napot töltenek Budapesten: a csütörtök esti előadását pénteken egész napos workshop követi, amely új tipusú kollektív terek létrehozásának módszereire, lehetőségeire koncentrál. A részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött, a regisztráció hamarosan megnyílik. Az előadás és a workshop angol nyelven zajlanak.

A Lakatlan szervezésében.

Május 14-15. Space&matter előadás és workshop

A space&matter egy fiatal holland építésziroda, amely közösségi hálózatokra és meglévő erőforrásokra támaszkodva hoz létre új térbeli helyzeteket, épületeket, városrészeket. Építészeti, urbanisztikai és kulturális projektjeiben a csapat előszeretettel használja a közöségi média eszközeit it: online platformjai, mint például az üres irodaházak tereit potenciális használókkal összekötő CROWD BUILDING, vagy a nyílt forráskódú lakóházterveket összegyűjtő WEBUILDHOMES a virtuális közösségek kapacitásait köti össze valós térbeli lehetőségekkel.

Az iroda leghíresebb munkája egy új észak-amszterdami kísérleti városnegyed, De Ceuvel, amely használaton kívüli hajók épületekké alakításával épült. Ehhez hasonlóan a space&matter számos munkában épít a kihasználatlan terek lehetőségeire: a Sweets projekt Amszterdam üres hídépületeit alakította át a városban szétszórt hotelszobákká, míg a 9 Stegen Amszterdam elhagyatott belvárosi sikátorainak kulturális kiállítóterekként való újrapozicionálását gondolta el, ezzel növelve a kortárs kulturális intézmények láthatóságát és mozgásterét.

A space&matter sikeres példája annak a kortárs építészeti szerepvállalásnak, amely nem elégszik meg a tervezői feladatok végrehajtásával, hanem elébe megy a megbízásoknak: számos munkájuk saját kezdeményezésre születik, és tagjai maguk dolgozzák ki a megvalósuláshoz szükséges innovatív üzleti modelleket.

A csapatról részletesebben: http://www.spaceandmatter.nl 

A space&matter két alapító tagja, Tjeerd Haccou és Marthijn Pool két napot töltenek Budapesten: a csütörtök esti előadását pénteken egész napos workshop követi, amely új tipusú kollektív terek létrehozásának módszereire, lehetőségeire koncentrál. A részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött, a regisztráció hamarosan megnyílik. Az előadás és a workshop angol nyelven zajlanak.

Program: 

Május 14. csütörtök 19h

Tjeerd Haccou és Marthijn Pool (space&matter) előadása

Május 15. péntek 11-19h

Workshop Tjeerd Haccou és Marthijn Pool (space&matter) részvételével

Támogató: Creatieve Stimuleringsfonds NL

A Lakatlan a KÉK – Kortárs Építészeti Központ programja.