Esemény Kiállítás

2015.05.19 (2:00)
Nemdebár

Mirroring Baku

A vetített fotókiállításból és egy film/hang montázsból álló projekt fókuszában a magyar szemmel ellentmondásos Azerbajdzsán és annak fővárosa, Baku áll.

Nyitva tartás: Egy estés kiállítás

Megnyitó időpontja: május 19. 20.30

A MoB csoport által a helyszínen tett látogatás a posztszovjet állam mai valóságát kívánta feltérképezni 2014 februárjában. A bakui utazás eredménye egy több szempontú fotografált és forgatott anyag, mely megkísérli feltárni a társadalom polarizálódását, ahogy egy szekularizált, de iszlám kaukázusi nemzet igyekszik európai értékeket követő identitást felmutatni.

Baku a 18.századtól orosz érdekeltségű volt, de az olaj 19. századi felfedezése után európai befektetők határozták meg a város fejlődését. Az urbanizációs és iparosítási áttörést a szovjet állam megalakulása után egy szimbolikus performance is bizonyította 1922-ben, amikor Arseny Avraamov, orosz avantgarde zeneszerző a város kikötőjében megrendezte monumentális zajkoncertjét a „Szirénák szimfóniája” címmel, melynek zenetörténeti jelentősége nem kellően méltatott és amelynek rekonstruált változatát a MoB felhasználta.