Kiállítás

2015.04.25- 2015.05.03
Magánlakás (Simon Katalin és Vásárhelyi Zsolt)

MÉRLEGÁLLÁSBAN

​Az elmúlt években több százezer magyar döntött úgy, hogy időlegesen, esetleg véglegesen elhagyja Magyarországot, és külföldön, főleg nyugat-európai országokban keres munkát, megélhetést, új otthont. A külföldre távozottak között sok a fiatal, illetve középkorú, és szép számmal vannak köztük értelmiségiek is. Bár többnyire más országokat választanak, mint a XIX. és XX. század fordulójának kivándorlói, távozásuk mögött hasonló okok állnak, mint bő száz évvel ezelőtt: a negatív gazdasági, társadalmi, politikai folyamatok. A személyes érintettség okán a kiállítás, mely a majd két éve Berlinben élő kurátor és képzőművész páros budapesti lakásában valósul meg, nem titkoltan szubjektív állásfoglalás, amely különböző művészi pozíciók bemutatásával reagál az elvándorlás motivációinak, nehézségeinek és következményeinek kérdéskörére.

Az elmúlt években több százezer magyar döntött úgy, hogy időlegesen, esetleg véglegesen elhagyja Magyarországot, és külföldön, főleg nyugat-európai országokban keres munkát, megélhetést, új otthont. A külföldre távozottak között sok a fiatal, illetve középkorú, és szép számmal vannak köztük értelmiségiek is. Bár többnyire más országokat választanak, mint a XIX. és XX. század fordulójának kivándorlói, távozásuk mögött hasonló okok állnak, mint bő száz évvel ezelőtt: a negatív gazdasági, társadalmi, politikai folyamatok. A történelmi tapasztalat arra enged következtetni, hogy a most külföldi munkát keresőknek is csak egy része fog később hazatelepülni, sokan tartósan letelepednek új otthonukban. A személyes érintettség okán a kiállítás, mely a majd két éve Berlinben élő kurátor és képzőművész páros budapesti lakásában valósul meg, nem titkoltan szubjektív állásfoglalás, amely különböző művészi pozíciók bemutatásával reagál az elvándorlás motivációinak, nehézségeinek és következményeinek kérdéskörére.

Köszönet a művészeknek, a kölcsönző intézményeknek és mindazoknak a magánszemélyeknek, akik segítettek a kiállítás megvalósításában: hunt kastner, Prága; kaufmann repetto, Milano/New York; Galerija Gregor Podnar, Berlin; Zagreb Film; Zagreb Dox; 2B Galéria, Budapest; tranzit.hu, Budapest; Forján Dávid, Budapest; Helyei Kristóf, Budapest; Pettendi Szabó Péter, Budapest; Dr. Salgó család, München; Szick László, Budapest; valamint valamennyi önkéntes segítőnek.

További információ:
Hilla Ben Ari (1972) Tel-Avivban él és dolgozik.
http://www.hillabenari.com/
Csörgő Attila (1965, Budapest) Bialystokban él és dolgozik.
http://gregorpodnar.com/attila-csorgo/
Forgács Péter (1950, Budapest) Budapesten él és dolgozik.
http://www.forgacspeter.hu
Keserue Zsolt (1968) Budapesten él és dolgozik.
http://keserue.hu/index00.html
Eva Kot’átkova
(1982, Prága, Csehszlovákia) Prágában él és dolgozik.
http://www.huntkastner.com/en/artists/kotatkova/
http://www.meyer-riegger.de/en/index.php?cat=artist&artist_id=112
Adrian Paci (1969, Shkodër, Albánia) Milánóban él és dolgozik.
http://www.kaufmannrepetto.com/artist/adrian-paci/
http://www.peterkilchmann.com/artists/profile/++/name/adrian-paci/id/21/
http://www.kalfayangalleries.com/
Krsto Papić (1933, Vučedol, Montenegro – 2013, Zágráb, Horvátország)
http://en.wikipedia.org/wiki/Krsto_Papi%C4%87
http://www.zagrebfilm.hr/katalog_autori_detail_e.asp?sif=37
Clara S Rueprich (1970, Halle, Német Demokratikus Köztársaság) Lipcsében és Londonban él és dolgozik.
http://www.clararueprich.de
Katarina Šević (1979, Újvidék, Jugoszlávia) Berlinben él és dolgozik.
http://www.katarinasevic.com
Vásárhelyi Zsolt (1970, Debrecen) Berlinben él és dolgozik.
http://www.vasarhelyi-zsolt.net
Katarina Zdjelar (1979, Belgrád, Jugoszlávia) Rotterdamban él és dolgozik.
http://katarinazdjelar.net/
http://www.spazioa.it/?p=374