Kiállítás

2015.04.23- 2015.05.31
Knoll Galéria

Küldj egy jelet lentről…

​Hogyan reagál a magyar társadalom és ezen belül a művésztársadalom a közélet egyre inkább egyoldalúvá váló kommunikációjára? A Knoll Galéria kiállításán az utóbbi évek kommunikációs helyzeteire reflektáló művészi gyakorlatokkal találkozhatunk, a küzdelmek a privát és a köznyelvi szférában zajlanak.

Hogyan reagál a magyar társadalom és ezen belül a művésztársadalom a közélet egyre inkább egyoldalúvá váló kommunikációjára? A Knoll Galéria kiállításán az utóbbi évek kommunikációs helyzeteire reflektáló művészi gyakorlatokkal találkozhatunk, a küzdelmek a privát és a köznyelvi szférában zajlanak.

Üdítő ellentét, hogy mind a hétköznapi gyakorlatban, mind a művészek tevékenységében alternatív jelrendszerek, formák jelennek meg; a kísérletet dokumentáló vagy javaslatként értelmezhető művek által a kommunikáció létformáló lehetőségei mellett a figyelem, az irónia és a humor emancipatív potenciáljai mutatkoznak meg. A nyelvek, kódok és kisebbségek kapcsolata több műben is meghatározó.

A szlovák nyelv elsőbbrendűségét kinyilvánító nyelvtörvényre reagálva szervezett esküvőt Eperjesi Ágnes Komárnoban helyi szokások szerint, ahol az anyakönyvvezető két szótárt adott össze. Párbeszéd és emancipáció összefüggéseire, a nyilvánosság szerepére utal Kozári Hilda munkája, amely a latinul életet, magyarul érvelő párbeszédet jelentő VITA szót a Braille-írás segítségével jeleníti meg. A nyilvános beszéd hierarchikus természete mutatkozik meg Paul Horn bunker-architektúráival: a szövegek dogmává merevedése a beton megszilárdulásával párhuzamos. Hasonló helyzetű nők kialakította kézjelek közvetítik egy fiatal lány és börtönbe került partnere friss érzelmi kapcsolatát Ipsics Barbara művében. Brückner János és Bódi Lóránt infografikái pedig azonos eszközkészleten boldogtalanság elérésére.