Kiállítás

2015.05.12- 2015.05.31
2B Galéria

Kritika és Nosztalgia / Vizafogó 1968

​Kovács Endre sorozata “talált képekből” áll, az ‘Amnesia temporis – Időleges felejtés’ c. fotógyűjtemény részét képezi, ám azon belül önálló életet él. Az 52 fotóból álló ciklus egy a Rákos-patak mentén élő cigánycsalád egy napját mutatja be a korszak roma-ábrázolásától igencsak eltérő látásmóddal.

Kovács Endre sorozata “talált képekből” áll, az ‘Amnesia temporis – Időleges felejtés’ c. fotógyűjtemény részét képezi, ám azon belül önálló életet él. Az 52 fotóból álló ciklus egy a Rákos-patak mentén élő cigánycsalád egy napját mutatja be a korszak roma-ábrázolásától igencsak eltérő látásmóddal.

Vizafogó 1968 – hasonlóképp Moholy-Nagy László Nagyvárosi cigányok c. 1932-es filmjéhez – a nomadizmusról alkotott kép és a korabeli művészidentitás kapcsolatára reflektál. A korszak szociofotográfiai irányzatai mellett létező, ám a kortársak számára láthatatlan képsorozat kitűnik mind a korabeli, mind a jelenlegi képi környezetünkből.

Kovács Endre művész barátaival (Breznyik Péterrel és Kovács Lászlóval) személyes érdeklődésből kirándult a Vizafogóra, hogy megörökítse a szegényes és szokatlan körülmények között, gyárak tövében, barakkokban élő család életét. A nyilvánvalóan nehéz életkörülmények ellenére a képeken szereplők derűsen, közvetlenül viselkednek a kamerával felszerelt fotós jelenlétében, ám gesztusaik nem a korszak propagandájának ’hurrá-optimizmusát’ idézik.

Az anyagban több olyan felvételt találunk közöttük, amely a közeli Újpesti Cigány Közösségi Ház privátfotó-gyűjteményébe is illene. Képzeletben a különböző társadalmi csoportokhoz (zenész, szegkovács, kereskedő) tartozó, helyi roma családok archívumának hiányzó darabjaiként is nézhetjük a kiállítás képeit, hiszen a hasonló helyzetben élőknek aligha adatott meg a képi dokumentáció készítése. A kiállított anyagot egy személyes történet keretezi, amely az ellentmondásos kutatói-kurátori pozíció kritikai és érzelmi szempontjait hivatott megjeleníteni. 

Szervező intézmény: 2B Galéria
További információ:
Kovács Endre (1947, Budapest) Alsóörsön él és dolgozik.
http://kovacsendre.hu/viza/index.html