Esemény

2015.04.29 (2:00)
Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Tehnica Schweiz & Katarina Šević: Alfred Palestra performansz

Az Alfred Palestra workshop és performansz először a 2014­es Rennes­i Biennále keretein belül, egy helyi líceum diákjaival együttműködésben került megrendezésre. A 19. század végén egy rennes­i iskola (ma Lycée Émile Zola) két fontos kultúrtörténeti esemény helyszíne volt: Alfred Jarry diákévei alatt gimnáziumának tornatermében tartották meg a második Dreyfus pert. Alfred Jarry és Alfred Dreyfus találkozása ebben a térben a köztársaság válságának és az avantgárd születésének egybeesését szimbolizálja. Ez a szimbolikus egybeesés a projekt tárgya.

Időpont: április 29. 18.00

Közreműködők: Sztripszky Hanna és az AKG diákjai

Az Alfred Palestra workshop és performansz először a 2014­es Rennes­i Biennále keretein belül, egy helyi líceum diákjaival együttműködésben került megrendezésre. A 19. század végén egy rennes­i iskola (ma Lycée Émile Zola) két fontos kultúrtörténeti esemény helyszíne volt: Alfred Jarry diákévei alatt gimnáziumának tornatermében tartották meg a második Dreyfus pert. Alfred Jarry és Alfred Dreyfus találkozása ebben a térben a köztársaság válságának és az avantgárd születésének egybeesését szimbolizálja. Ez a szimbolikus egybeesés a projekt tárgya.

A folyamatban egy helyi gimnazistákból álló színjátszókör vett részt, akik az egykori per helyszínéül szolgáló tornatermet heti rendszerességgel próbateremnek használják. A workshopon az alkotók és a diákok két párhuzamos irodalmi kánonból vett szövegrészek értelmezésével foglalkoztak: az egyik kánont Alfred Dreyfus könyvei alkották, melyeket száműzetése alatt, 1895­ 1898 között olvasott az Ördög Szigeten. A másikat Jarry könyvtára, azaz a Jarry egyik legfontosabb művében, a patafizikus Faustroll Doktor cselekedetei és nézetei­ben megjelenő 27 egyenrangú könyvből álló könyvtár. Ez a közös olvasási gyakorlat a korszak értelmezésének alternatív módszerévé vált. A performanszra és a workshopra készült jelmezek és szimbolikus, mozgó fa tárgyak installációként is működnek. A szerzők az OFF Biennálén a When art(ist) speaks / Amikor a mű(vész) beszél esemény­sorozat részeként mutatják be a hazai közegre adaptált Alfred Palestra­t a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban, jelenlegi és volt diákokkal együttműködésben. A hangsúlyosan a rennes­i helyszínre reflektáló darab Budapesten egyetemesebb tartalmakkalbíró gesztussá alakul át. A mű néhány fontos, Magyarországon is igen aktuális aspektusa kerül előtérbe: a diákokkal folytatott foglalkozás során a legfontosabb kérdés, hogy 1898­ban Franciaországban miképpen adhattak választ az éppen kibontakozó avantgárd kísérletek a köztársaság és a társadalom legmélyebb válságaira?

Az Alfred Palestra egy, a művészek által kifejlesztett alternatív oktatási módszer, melynek segítségével a diákok intenzíven együttműködve, közösen, egymást segítve ismerkednek meg a nyugati kultúrtörténet egy nagyon fontos fordulatával. A módszer alternatívát kínál a tananyag megismerésére és elsajátítására összpontosító oktatásra, ezáltal a projekt a mai magyar központosított oktatási rendszer kereteit is feszegetni kívánja.

A rennes­i projektről részletes, angol nyelvű dokumentáció itt:
http://tehnicaschweiz.com/wp­content/uploads/2015/02/Alfred_Palestra.pdf

A performansz jelmezei és tárgyai az acb Galéria Alfred Palestra című kiállításán tekinthetők meg. A kiállítás 2015 április 24. és június 4. között látogatható.
http://www.acbgaleria.hu/