Kiállítás

2015.04.25- 2015.05.29
volt Postapalota

IZOLÁTOR

​A csoportos kiállítás az aktív belső elszigeteltség állapotát járja körül nemzetközi színtéren is aktív és jól ismert hazai alkotók részvételével az OFF-Biennále Budapest sejtszerűen szerveződő struktúrájára reflektálva.

A csoportos kiállítás az aktív belső elszigeteltség állapotát járja körül nemzetközi színtéren is aktív és jól ismert hazai alkotók részvételével az OFF-Biennále Budapest sejtszerűen szerveződő struktúrájára reflektálva.

A tudományos-fantasztikus irodalom egyik úttörője, Hugo Gernsback nemcsak az első sci-fi magazin, az Amazing Stories [Elképesztő történetek] megalapítójaként lett ismert, hanem sokoldalú feltalálóként is. Legismertebb találmánya, az 1925-ben kifejlesztett Izolátoregy olyan gép, amely az ún. termékeny izoláció állapotát teremti meg használója számára. A bizarr sisak megvédi viselőjét a fény, hang, hő, nedvesség, elektromos áram, zavaró gondolatok nem kívánt mértékű be- vagy kiáramlása ellen. Gernsbeck az izolátort nem mint túlélő berendezést, sokkal inkább mint hétköznapi segédeszközt képzelte el, amely az alkotó ember számára könnyíti meg a koncentrációt. Az izoláció elkülönülést, elszigetelődést jelent; védekezést a külvilág ártalmas hatásai ellen. Gernsbeck berendezése ezért is válhatott a kiállításon szereplő művészek közös gondolkodásának kiindulópontjává.

A hazai és a nemzetközi művészeti színtéren egyaránt közismert alkotók úgy döntöttek, hogy együttesen hoznak létre egy kiállítást – ahol a bemutatott installációk elkülönült működése, valamint a művészek közös fellépése párhuzamba állítható az OFF-Biennále Budapest üzenetével.

További információ:
Blazsek András (1984, Dunaszerdahely) Kölnben él és dolgozik
http://amigzaj.blogspot.de/
Csákány István (1978, Sepsiszentgyörgy) Düsseldorfban él és dolgozik
http://www.csakanyistvan.hu/
Kokesch Ádám (1973, Budapest) Budapesten él és dolgozik
http://adamkokesch.hu/
randomroutines (2004, Montescaglioso) Budapesten él és dolgozik
http://randomroutine.net
Szörényi Beatrix (1976, Düsseldorf) Düsseldorfban él és dolgozik
http://www.beatrixszorenyi.blogspot.hu/