Projektek

HÍRDALCSOKOR #1: Kartal

Alicja Rogalska, Erdődi Katalin és Annus Réka kezdeményezése

Ha a média nem számol be a vidék, a falvak valóságáról, másnak kell átvennie ezt a szerepet. A Hírdalcsokor Magyarország gazdag népi hagyományából merít és az ország különböző térségeiben működő népdalkörökkel kezdeményez együttműködést. 

Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor, Annus Réka népdalénekes: közös munkájukban az alkotói folyamat célja a népdalkörök repertoárjában szereplő dalok átköltése — újragondolása és aktualizálása — úgy, hogy az új szöveg az egyes csoportok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket, témákat dolgozza fel. A közösen írt szövegben megjelenhetnek a kórus tagjait foglalkoztató személyesebb kérdések, valamint közösségi, társadalmi témák is.

A Hírdalcsokor kiindulópontja Rogalska 2011-es videómunkája, a Broniów-dal, melyet a művész Dél-Mazóviában, Lengyelország egy olyan térségében készített, ahol akkor a legmagasabb volt a munkanélküliek száma. A sorozat első állomásaként az alkotók most a Kartali Asszonykórussal dolgoznak együtt.

A projekt a magyar média helyzetére és az elmúlt években történt változásokra, többek között a vidéki hírügynökségek felszámolására és a tulajdonosi viszonyok átalakulására is reflektál. Azt feszegeti, hogy az egyre inkább központosított információáramlást hogyan lehet mikroszinten, alulról jövő „közösségi híradással” kikezdeni és a népdalkörökkel együttműködve, különböző társadalmi — elsősorban helyi — történéseknek hangot adni. Kritikusan vizsgálja azt a kérdést is, hogy mi számít egyáltalán hírnek manapság, mely témák kapnak nyilvánosságot, főképp a klikkvadász újságírás korában.

A Kartali Asszonykórussal való együttműködés eredményeit az OFF-Biennále részeként, egy installáció, egy kiadvány és köztéri performanszok formájában mutatják be az alkotók, a kórus közreműködésével. Az átköltött dalcsokorról a 2020 tavaszán megvalósult közös munka során egy Kartalon forgatott új videomunka készült, amelynek 2020. november 14-én lesz online bemutatója az OFF szervezésében, de egyúttal a 2021-re tervezett installáció részét is alkotja majd.

Részt vevő művészek: Alicja Rogalska

Részt vevő kurátorok: Erdődi Katalin

népzenei tanácsadó, alkotótárs: Annus Réka  

közreműködők:

Kartali Asszonykórus / Balatoni Istvánné Lapu Erzsébet, Bereczki Tiborné Sápi Piroska, Deák Mihályné Lados Margit, Kozjár Bernadett, Kozjár Pálné Bangó Mária, Radics Annamária, Sebők Lászlóné Homok Mária, Serfőzőné Kollár Piroska, Szelei Józsefné Tóth Éva, Szőke Istvánné Velikovszki Erzsébet, Varga Veronika, Zsigri Zsanett / Kórusvezető: Volter Domonkos

támogatók: Adam Mickiewicz Intézet, Osztrák Kulturális Fórum, Budapest

Az OFF-Biennále Budapest és az Art At Work Egyesület (Bécs) koprodukciója.

Időpont