Esemény OFF-Budapest

2015.09.18 (2:00)
Kesztyűgyár Közösségi Ház

GYAKORLATI KÖZÖSSÉGEK OFF szimpózium és meetup

​Az OFF-Biennále Budapest szimpóziumán olyan nemzetközi művészeti önszerveződések mutatkoznak be, melyek kihívásokkal teli szocio-politikai körülmények között dolgoznak a kortárs képzőművészeti szcéna fenntartásán, támogatásán, valamint szerepének és hatókörének újragondolásán, alakításán.

Az OFF-Biennále Budapest szimpóziumán olyan nemzetközi művészeti önszerveződések mutatkoznak be, melyek kihívásokkal teli szocio-politikai körülmények között dolgoznak a kortárs képzőművészeti szcéna fenntartásán, támogatásán, valamint szerepének és hatókörének újragondolásán, alakításán.

A Gyakorlati Közösségek olyan nemzetközi szakembereket hoz össze, akik ilyen, a saját szociális és politikai környezetükre különösen érzékeny és működésüket ennek megfelelően alakító önszerveződéseket képviselnek. A szimpózium és meetup célja a különböző alternatív működési modellek bemutatása és elemzése.

A prezentációk és az azokat követő panelbeszélgetések az önszerveződésben és részvételi alapú működésben rejlő inherens dilemmákra, ellentmondásokra fókuszálnak. Ilyenek a folytonosság és a környezetre való gyors reagálás szükségessége; a lokalitás és nemzetköziség kérdése; a képviselet, reprezentáció és felelősség témaköre; művész- és kurátorcsoportok viszonya az intézményes működéshez; a demokratikus döntéshozatal és hatékonyság közötti potenciális ellentmondás.

10:00 – 10:10 Bevezető: Stepanovic Tijana / OFF-Biennále Budapest

10:15 – 10:40 Mesél a biennále. Az Athéni Biennále története / Poka-Yio művész, az Athéni Biennále társigazgatója

10:40 – 11:05 I like Periferic 3 / Livia Pancu, Iasi

11:05 – 11:30 Elveszve és megtalálva az átmenetben: A művészet és politika közötti tér / Romeo Kodra, Tirana Art Lab

11:30 – 11:50 kávé szünet

11:50 – 12:15 CRVENA: Feminista gyakorlatok művészet és politika határán / Adela Jušić, CRVENA Egyesület a kultúráért és művészetért, Szarajevo

12:15 – 12:40 A kollektivitás ideje / Anna Zvyagintseva, a Hudrada kollektíva tagja, Kijev

12:45 – 14:15 ebéd szünet

14:15 – 14:40 Művészet és munka politikuma a bukaresti művészeti szcénában / Veda Popovici, Bukarest

14:40 – 15:05 A nyilvános tér visszakövetelése művészeti gyakorlatokon keresztül / Vladimir Us, az Oberliht Egyesület alapító tagja, Chisinau

15:05 – 15:30 Teremtő terek, új intézmények és szerveződések / Chiara Colasurdo, Teatro Valle Occupato, Róma

15:30 – 16:00 kávé szünet

16:00 – 17:00 Kontinuitás / panelbeszélgetés

Az állandó politikai, gazdasági és társadalmi földindulások közepette hogyan tudjuk folytatni a működésünket? Hogyan határozza meg hozzáállásunkat, terveinket, stratégiánkat, programunkat és az egész működésünket a megváltozott politikai, társadalmi, gazdasági környezet? Hogyan tudunk és mennyire akarunk reagálni a változásokra? Milyen lépéseket teszünk szervezetként vagy magánszemélyként, hogy akár árral szemben is folytassuk?

Résztvevők: Chiara Colasurdo / Teatro Valle Occupato, Róma; Junghaus Tímea / Gallery 8, Budapest; Romeo Kodra / Tirana Art Lab, Tirana; Livia Pancu / Iaşi; Vladimir Us / Oberliht, Chişinău

Moderátor: Székely Katalin / OFF-Biennále Budapest

17:00 – 18:00 Kollektivitás / panelbeszélgetés

Milyen hatással van a kollektív kurátorság az általunk ismert kurátori szerepekre és a döntéshozatallal járó felelősségvállalásra? Valóban a működési forma volna egy közösség hatékonyságának kulcsa, vagy épp ellenkezőleg: kötöttségei gátolják annak természetes dinamikáját. A demokratikus döntéshozatal sokunk ideálja, de hogyan alakítható és tartható fenn a demokrácia egy nagyobb csoportban és hogyan nem esik ennek áldozatául a hatékonyság és a projekt alapú működés?

Résztvevők: Adela Jušić / Crvena, Szarajevó; Karas Dávid / FKSE Budapest; Poka-Yio / Athén Biennalé, Athén; Veda Popovici, Bukarest; Anna Zvyagintseva / Hudrada, Kijev

Moderátor: Erőss Nikolett / OFF-Biennále Budapest