Esemény Használd a fejed!

2015.04.24- 2017.05.31
Hátsó Kapu / OFFice

Eperjesi Ágnes: Hatalmi szóval

​Hatalmi szóval 1. / Parlamenti beszéd-performanszok Hatalmi szóval 2. / Politikai karaoke-színház Eperjesi Ágnes: Hatalmi szóval 3. / Nyilvános performansz és beszélgetés

Hatalmi szóval 1. / Parlamenti beszéd-performanszok

Eperjesi külföldi, hatalmon lévő politikusok fontos társadalmi kérdésekről tartott beszédeivel foglalkozik. A műfaj pozitív példáit felhasználva szembesít a hazai politikai beszédkultúra vigasztalanságával.

Április 13-án a magyar Országgyűlés üléstermében négy felszólalás hangzott el négy magyar ellenzéki politikus előadásában. Mindegyik alapja egy-egy külföldi politikus beszéde, amelyet a művész, Eperjesi Ágnes fontosnak ítélt – és egyben olyan tartalmúnak, hangvételűnek, ami szerinte szokatlan, talán elképzelhetetlen lenne ma egy magyar politikus beszéde esetében.

A videók itt elérhetők: http://www.eperjesi.hu/project/hatalmi-szoval-1?id=180

 

Hatalmi szóval 2. / Politikai karaoke-színház

A korábban feldolgozott négy szöveg mellé a magyar politika rendszerváltás utáni miniszterelnökeinek beszédeit illesztjük. A szövegek zárt színházi térben hangzanak el.

A nézők aktívan részt vehetnek a közelmúlt politikai eseményeinek felidézésében, a karaoke formában kivetített szövegeket a jelenlévők közül bárki elmondhatja.

A vállalkozó kedvű nézők, ha rövid időre is, de belehelyezkedhetnek az elmúlt 25 év miniszterelnökeinek szerepébe.

Eljátszhatjuk az Orbán-Gyurcsány vitát, és beleélhetjük magunkat, milyen lehetett Medgyessy Péternek lemondani a miniszterelnöki posztról.

A színházban alakíthatjuk is a politikát. Elmondhatjuk Orbán Viktor hatalomról lemondó beszédét, és választanunk is lehet, hogy milyen témák és beszédek mentén képzeljük a jövőt.

 

Eperjesi Ágnes: Hatalmi szóval 3. / Nyilvános performansz és beszélgetés

A 4 külföldi miniszterelnöki beszéd nyílt térben, nyitott közegben, a Szabadság téren hangzik el. Az Eleven Emlékmű csoporttal szabadegyetemi szemináriumként, beszélgetős formában dolgozzuk fel a beszédeket. Immár nem az előadásra, hanem a tartalomra, és az eredeti beszédeket elmondó személyiségekre, a külföldi miniszterelnökökre, a beszédek kontextusára fókuszálunk. Meghívott vendégek és szakértők segítenek ebben.

Folyamatosan frissülő dokumentáció:

http://www.eperjesi.hu/project/hatalmi-szoval-1-2-3?id=177

A négy beszéd videódokumentációját a közönség az OFFice-ban tekintheti meg az OFF-Biennále ideje alatt. Külön köszönet a szövegekkel foglalkozó csapatnak:Beck András, Bodor Panna, Gábor Sára, Jákfalvi Magdolna, Jerger Krisztina, Kárpáti Péter, Kautzky-Dallos Máté, Kukk Zsófia, Nagy Mihály, Sándor Júlia, Sebestyén Éva, Szász Hanna