Kiállítás

2015.04.24- 2015.05.09
Telep Galéria

Eltűnő faluvilág

Képek és benyomások, amelyek a kiállítás apropójául szolgáló, „Az Isten Háta Mögött” című videóanyag megtekintését követően maradnak illetve fogalmazódhatnak meg a látogatóban. A VS.huhírportálon 2014. novemberében közzétett dokumentarista-jellegű projekt a Központi Statisztikai Hivatal 2014. áprilisi, „Települések a lét határán” című riportja inspirálta. Megfigyelése középpontjába ugyanis 60 olyan település került, amelyek lélekszáma a megelőző két népszámlálás között több, mint felével csökkent.

Egy város emlékét őrző felirat, kiüresedett ingatlanokra akasztott ELADÓ táblák, mozgóárus kocsiból áradó dallamok, egy-egy udvaron kapirgáló tyúk, de leginkább csend és nyugalom. Ugyanígy, a közfoglalkoztatottság, valamint egyéb munkalehetőségek hiánya, helyenként előítéletesség, idegenellenesség és bezárkózottság. Képek és benyomások, amelyek a kiállítás apropójául szolgáló, „Az Isten Háta Mögött” című videóanyag megtekintését követően maradnak illetve fogalmazódhatnak meg a látogatóban. A VS.huhírportálon 2014. novemberében közzétett dokumentarista-jellegű projekt a Központi Statisztikai Hivatal 2014. áprilisi, „Települések a lét határán” című riportja inspirálta. Megfigyelése középpontjába ugyanis 60 olyan település került, amelyek lélekszáma a megelőző két népszámlálás között több, mint felével csökkent.  

A kiállítás törzsét adó anyag a stáb által felkeresett 20 településen forgatott rövid, 1-2 perces videó, amelyek a portál interaktív, webes felületén is elérhetőek. Az eredeti anyag az OFF-Biennále kapcsán azonban olyan további interjúkkal egészül ki, amelyek egy más hangvételű olvasatra adnak lehetőséget. A Telep Galériában bemutatandó projekt összetett együttműködés eredménye. A nem művészeti céllal leforgatott videók kiállítási környezetben való újraértelmezése ugyanakkor a kurrens kortárs művészeti diskurzushoz való csatlakozás igényét is jelzik.