Esemény Kiállítás

2015.05.21- 2015.05.24
MÜSZI

Elnézést – kétnyelvű, cigány–magyar “elnézést” feliratú szabvány közúti tábla

Egy megfelelő közvilágítási oszlopra vagy egy hasonlóan magas pontra egy az országúti helységnév-jelzőkre emlékeztető tábla kerül kihelyezésre, körülbelül 5 méter magasan, rajta a fenti zsánernek megfelelő egyszerű tipográfiával, fehér fényvisszaverő alapon, fekete betűkkel a felirat: elnézést.

Avató ünnepség: május 21. 16.00

KÖZLEMÉNY: A MÜSZI – Művelődási Szint részéről sajnálattal tudatjuk, hogy Sugár János cigány-magyar nyelvű  Elnézést-táblájának homlokzati elhelyezése (a volt Corvin Áruház Somogyi Béla utca felőli tömbjén), amely az OFF-Biennále Budapest public art projektjeként jött volna létre, az ingatlantulajdonos beleegyezése hiányában nem tud megvalósulni.

Az eredeti tervekhez képest az Elnézést-tábla a Szabadság téri Nomád Support Brigád projekt (máj. 21-24.) keretei közt lesz látható.

Egy megfelelő közvilágítási oszlopra vagy egy hasonlóan magas pontra egy az országúti helységnév-jelzőkre emlékeztető tábla kerül kihelyezésre, körülbelül 5 méter magasan, rajta a fenti zsánernek megfelelő egyszerű tipográfiával, fehér fényvisszaverő alapon, fekete betűkkel a felirat: elnézést.

A kaotikus városi vizualitás közepette, reklámok, útmutatók, graffitik, óriásplakátok özönében egy ilyen, szándékosan egyszerű munka nagy hatású lehet. Az első kérdés, amit felvet, hogy ki kitől kér elnézést, és már csupán ez a kézenfekvő interpretációs feladat is messze viheti a nézőt.

A mindkét oldalán magyar feliratú “elnézést” tábla 2004 és 2008 között két alkalommal Budapesten, és négy alkalommal vidéken valósult meg, minden alkalommal kíváncsi érdeklődés vette körül.

2009-től a táblák két oldalán a magyar mellett egy másik nyelvű “elnézést” felirat is olvasható:
2009 szeptember     román-magyar változat, Bolyai utca, Marosvásárhely, B5
2009 október            szlovák-magyar változat, Dunaújváros, Agents, ica-D
2009 december        szlovák-magyar változat, Pozsony
2010 április               román-magyar változat, Dózsa Gy. út,  Műcsarnok, Budapest
2010 augusztus         cigány-magyar változat, Pécs, két helyszínen
2013 szeptember      szlovén-német változat, az osztrák-szlovén határon

Szervező intézmény: Müszi 

További információ:
http://muszi.org
http://pecs2010.blog.hu/2010/07/06/21_parbeszed_18_19_sugar_janos_elnezest_harmadik_szinhaz_budai_vamhttp://kepgyar.blog.hu/2010/07/30/cigany_elnezest_pecsen
http://www.bama.hu/baranya/kozelet/cigany-nyelvu-elnezest-tabla-pecsen-321389
http://nacikhaza.blogspot.com/2010/08/cigany-nyelvu-elnezest-tabla-pecsen.html 

Sugár János (1958, Budapest) Budapesten él és dolgozik.