2015.05.07 (2:00)
Higgs Field

Elképzelés – A magyar konceptművészet kezdetei

A könyvbemutatón a magyar konceptuális művészet létrejöttéről és nemzetközi kontextusáról lesz szó Beke László 1971-es projektjét alapul véve.

könyvbemutató

Helyszín: Higgs Field
Helyszín címe: 1051 Budapest, Hercegprímás u. 11.
Időpont: május 7. 19.00-20.30


Beke László 1971-ben felhívást intézett művészekhez, amelyben azt kérte, hogy a MŰ = az ELKÉPZELÉS DOKUMENTÁCIÓJA témában küldjenek részére dokumentumokat. Így jött létre Beke egyedülálló gyűjteménye a magyar konceptművészet első darabjaiból, melyek évtizedekig csak egyénileg, iratmappákban voltak megtekinthetők, így a kollekció par excellence konceptuális kiállításként működött. Csak a kétezres évektől jelent meg egyre több hazai és nemzetközi kiállításon, és végül könyv formájában is. Az ELKÉPZELÉS 2008-as, magyar nyelvű fakszimile kiadása után (Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület – tranzit. hu, Budapest) a kötet a tranzit.hu kiadásában és a svájci JRP|Ringier terjesztésében most már angol fordításokkal kiegészítve is olvasható. Az angol nyelvű kiadást Szakács Eszter Beke Lászlóval készített 2014-es interjújával és a résztvevő művészek aktualizált életrajzi és nemzetközi bibliográfiai adataival egészítettük ki.
A könyvbemutató alkalmából Beke László Klaus Grohval beszélget, aki többek között az If I had a mind ... (Ich stelle mir vor …) című meghatározó 1971-es koncept és projekt-művészeti antológia és az aktuelle kunst in osteuropa szerkesztője. Az utóbbi, 1972-es könyvben minden művész – az ELKÉPZELÉSHEZ hasonló módon – papírlapra komponált művekkel szerepelt. A beszélgetést a kötet szerkesztői, Hegyi Dóra, László Zsuzsa és Szakács Eszter moderálják. A bemutatón a kötet 8000 Ft-os kedvezményes áron megvásárolható.


Szerkesztők: Hegyi Dóra, László Zsuzsa és Szakács Eszter
Szervező intézmény: tranzit. hu
Kapcsolódó programok: Artpool, P60, No.1 Klaus Groh – „a.k.o. 1972”, rekonstrukció és No.2 az Artpool és K. Groh kapcsolata

További információ: http://hu.tranzit.org/hu/eseme...

Beke László, 1944, Budapesten él, művészettörténész, kurátor
Klaus Groh, 1936, Edewecht, Németország, művész, művészettörténész, művészetoktató