Esemény

2015.04.25 (2:00)
Eleven Emlékmű

Egyetemes himnusz

​A Société Réaliste „Egyetemes himnusza” az ENSZ 193 tagállamának himnuszainak matematikai átlagolásából született kísérleti zenei mű, amely mindössze egy alkalommal hallható az OFF-Biennále Budapest ideje alatt.

A Société Réaliste „Egyetemes himnusza” az ENSZ 193 tagállamának himnuszainak matematikai átlagolásából született kísérleti zenei mű, amely mindössze egy alkalommal hallható az OFF-Biennále Budapest ideje alatt.

A francia-magyar művészduó, a Société Réaliste (Gróf Ferenc, Jean-Baptiste Naudy) egy (köztéri) koncert és kiállítás keretében mutatná be egyedülálló szerzeményét, az ENSZ 193 tagállamának nemzeti himnuszából átlagolt „egyetemes himnuszt.” A beszélgetéssel egybekötött kiállítás és performansz keretében a nézők/hallgatók megismerhetik a mű létrejöttének körülményeit is: Frédéric Mauclère-rel együttműködésben a Société Réaliste egy olyan számítógépes programot dolgozott ki, amely MIDI állományok alapján átlagos zenei átírást számol. A művészek ennek a programnak a segítségével hozták létre az Egyesült Nemzetek Szövetségének „átlagolt” himnuszát. A program a 193 ENSZ tagállam himnuszainak lebontásával minden hangjegyre egy hangjegy-átlagot számol. A művészek az OFF-Biennále Budapest keretében Horváth Balázs zeneszerző segítségével megkísérlik a megvalósíthatatlant: megpróbálják az eredetileg komputerrel megszólaltatott zenedarabot élő előadásban bemutatni a Szabadság téren, az Eleven emlékmű csoport meghívására válaszolva.