Esemény

2015.04.28- 2015.05.24

Brücke Zwei: Toi Toi Projektraum

​A toi toi projektraumot egy előadás ihlette, amely a berlini és budapesti projektraumokról szól. Ezek olyan nonprofit közösségi terek, amelyekben alkotói tevékenység folyik és különböző kulturális eseményeknek adnak otthont: kiállításmegnyitóknak, előadásoknak és happeningeknek.

A biennále ideje alatt a toi toi projektraum többször helyszínt változtat, ott van, ahol szükség van rá.
április 28. – május 5. – Szem-Rezonátor / Kelenföldi Erőmű
május 6-20. – Ploubuter Park / Budapest 1137 , Újpesti Rakpart
május 21-24. – Szabadság-Terem – 3 nap, 2 éjszaka / Eleven emlékmű, Szabadság tér

A toi toi projektraumot egy előadás ihlette, amely a berlini és budapesti projektraumokról szól. Ezek olyan nonprofit közösségi terek, amelyekben alkotói tevékenység folyik és különböző kulturális eseményeknek adnak otthont: kiállításmegnyitóknak, előadásoknak és happeningeknek. Projektraumként állítanánk ki egy vagy akár több toi toi-t, az „I love TOI TOI” matrica helyére pedig a „Projektraum” felirat kerülne. A WC-papír végtelen katalógusként jelenik meg, ami az interaktív nyomtatóeljárás után ingyenesen elvihető. Mivel toi toi WC-ről van szó, ezért mobilis, a város különböző pontjain felállítható és a funkciójának megfelelően használható. Úgy gondoljuk, ez jól passzol az OFF-Biennále Budapest infrastrukturális lehetőségeihez. Ha a helyzet úgy kívánja, a Toi Toi Projektraumok lehetnének az OFF-Biennále Budapest hivatalos illemhelyei. 

Žižek után bátran vonhatunk párhuzamot a WC kialakítása és a társadalmi berendezkedés között. A Toi toi tervezöinek szeme előtt a köztéri, demokratikus, közösségépítő, társadalmi rangtól, nemtől független WC megteremtésének célja lebegett, melyet kissé ambivalens eredménnyel sikerült megvalósítaniuk. Egyszerre hipermodern és népies. Ugyanabban a pillanatban érzi magát az ember a NASA-ban és egy prehisztorikus árnyékszéken. Mint egy pottyantós űrhajó.

A WC a múltban is nagy dolgok kiindulópontja volt. A reformáció gondolata is egy wittenbergi kerti budiban született meg: az üdvözölés a személyes hitben rejlik. A Toi Toi látogató ha nem is üdvözül, viszont vannak helyzetek, amikor egy Toi Toi maga a megváltás.

A Toi Toi szó egyik rejtett jelentése pedig mintha az OFF-Biennále célkitűzését visszhangozná. Dél Afrikában egy olyan nagy médianyilvánosságot kiváltó, táncos, énekes tiltakozási forma elnevezése, amikor elégedetlen emberek százai, ezrei vonulnak  a kormány valamely intézkedése ellen tiltakozni.

Résztvevő művészek: Brücke Zwei – Felsmann István, Fisher Judit és Zalavári András
Felsmann István (1985, Budapest) Budapesten él és dolgozik.
http://www.istvanfelsmann.com/
Zalavári András (1986, Székesfehérvár) Budapesten él és dolgozik.
http://www.andraszalavari.com/
Fischer Judit (1981, Zalaegerszeg) Budapesten él és dolgozik.
www.fischerjudit.com