Kiállítás OFF-Neked

2015.04.23- 2015.05.08
ARTPOOL P60

“aktuelle kunst in osteuropa” Klaus Groh & Artpool – tanulmányi kiállítás

A kiállítás első része az ismert nyugat-német mail art művész, kiadó és gyűjtő Klaus Groh (1936) egyik korai, 1972-ben publikált „aktuelle kunst in osteuropa” (DuMont, Köln) című könyvének vizuális megjelenítése. Ide kapcsolódó kiegészítések: magyar és idegen nyelvű kritikák, recepció-történet, párhuzamok, az antológiáról, mint műfajról. A kiállítás másik része az Artpool több mint négy évtizedes kapcsolata Klaus Groh-val: videódokumentumok 1989 és 2007-ből, eredeti Galántai és Groh levelek, különböző Artpool projektekre készült Groh művek az Artpool archívumából és gyűjteményeiből. Megtekinthető lesz Klaus Groh hangkazetta gyűjteménye, melyet 2007-ben ajándékozott az Artpoolnak.

A kiállítás első része az ismert nyugat-német mail art művész, kiadó és gyűjtő Klaus Groh (1936) egyik korai, 1972-ben publikált „aktuelle kunst in osteuropa” (DuMont, Köln) című könyvének vizuális megjelenítése. Ide kapcsolódó kiegészítések: magyar és idegen nyelvű kritikák, recepció-történet, párhuzamok, az antológiáról, mint műfajról.

A kiállítás másik része az Artpool több mint négy évtizedes kapcsolata Klaus Groh-val: videódokumentumok 1989 és 2007-ből, eredeti Galántai és Groh levelek, különböző Artpool projektekre készült Groh művek az Artpool archívumából és gyűjteményeiből. Megtekinthető lesz Klaus Groh hangkazetta gyűjteménye, melyet 2007-ben ajándékozott az Artpoolnak.
Kurátor: Galántai György

Klaus Groh 1972-ben megjelent úttörő könyve igen fontos hozzájárulás volt a kelet-európai, elsősorban konceptuális, valamint land art, body art, akció stb. művészet nyugat-európai megismertetéséhez.

A sűrűn hivatkozott kiadványban – melyben végül 78 művész munkája szerepelt – Magyarországról Attalai Gábor, Bak Imre, Erdély Miklós, Gáyor Tibor, Jovánovics György, Konkoly Gyula, Lakner László, Major János, Maurer Dóra, Méhes László, Pauer Gyula, Pálfalusi Attila, Perneczky Géza, Szentjóby Tamás, Tót Endre, Csehszlovákiából többek között Stano Filko, Milan Grygar, Jiří Kocman, Stanislav Kolibal, Julius Koller, Alex Mlynárćik, Ladislav Novák, Rudolf Sikora, Pertr Štembera, Jiří Valoch, Jugoszláviából például Janez Kocijančić, Bogdanka Poznanović, Miroljub Todorović művei láthatók.

Klaus Groh 1969-től egy igen jelentős és évtizedeken keresztül működő, fejlődő, elsősorban a mail art területén aktív művészeti hálózatot is kiépített. Az általa szerkesztett/kiadott/készített kis IAC (International Artists’ Cooperation) kiadványok, az általa működtetett Micro Hall Art Center vagy Literaturium kiállításai és eseményei, valamint folyamatos részvétele a nemzetközi mail art, vizuális és hangköltészeti projektekben Groh-t a kapcsolatművészeti háló jelentős németországi csomópontjává tették.
A kiállításon – az egymásnak küldött mail art és koncept művek és levelek mentén – végigkövethető Groh több évtizedes kapcsolata a Magyarországon hasonló tevékenységet folytató és szerepet betöltő Artpoollal és Galántai Györggyel.

Kapcsolódó programok:

„Klaus Groh – „aktuelle kunst in osteuropa” 1972
kerekasztal-beszélgetés
Időpont: 2015. május 8., péntek 18 óra
Helyszín: ’Artpool P60’ kiállítótér, 1061 Budapest, Paulay Ede u. 60.
moderátor: Fehér Dávid.
Vendégek: Bak Imre, Beke László, Gáyor Tibor, Hannelore Huck-Groh és Klaus Groh, Lájer Vera, Maurer Dóra
Kerekasztal-beszélgetés Klaus Groh 1972-es kiadványáról, a könyv keletkezésének története, körülményei, a résztvevők visszaemlékezései
Koordinátor: Lájer Vera
Asszisztensek: Lucsánszky Ágnes és Margl Ferenc

Edukációs program
Off-Neked: Kapcsolódj Be!

Infomediátor: Zellei Boglárka

További információ:
http://www.artpool.hu/2015/Groh/
https://www.facebook.com/artpool.budapest