Esemény Amikor a művész(et) beszél

2015.05.20 (2:00)
Átrium Mozi

A vesztes

A performansz keretében elénekelt vallomások hangzanak el két szólista és egy kórus előadásában.

Időpont: május 20. 20.00

Koncept, szövegkönyv és színpadra alkalmazás: Németh Hajnal
A kórusmű zeneszerzője: Halas Dóra
Kórus: Soharóza
Szólisták: Csereklyei Andrea (szoprán), Mikecz Kornél (bariton)

A vesztes
performansz
2012­2015, 45 perc

A bukott politikus és a bukott bankár vívódását, belső dialógusát szemléltetik a párbeszédes formában megírt librettók, melyeket a szólisták improvizált dallamokban interpretálnak. A belső dialógus a bukott személy és lelkiismerete között zajlik, melyet a vezető beosztású férfi és titkárnője személyesítenek meg. A vezetőkkel szemben a tömeg ­ a kórus ­ a megalkuvó polgár és a naiv forradalmár bemutatkozás formájában elénekelt önelemzését adja elő. A különböző, aktuális tártsadalmi poziciók képviselői közös stádiumba érkeznek meg: mindannyian vesztesek.

A szólisták előadásában tehát vezetők vallanak színt, elragadtatásaik iránya ugyan különböző, de a kezdeti lelkesedés, az elhivatottság érzete, a küzdelem élménye, a hatalom megtapasztalása, a felelősség ignorálása, az ideológiákba vetett hit és annak fokozatos elvesztése, a leépülés és a bukás azonos tényezők. A kórus a jól kontrollált, vagy éppen a kontroll alól szabadulni vágyó tömeget képviseli, az előadás formájának az egyén és a tömeg viszonya szab keretet. A vezetők és a tömeg kiragadott példái által azonban nem a különböző ideológiák szembenállása, hanem az ideológiák önellentmondásai, illetve az egyedi és a megosztott felelősség állnak a megmérettetés színpadán.

Az darab első verziója Berlinben volt bemutatva a Collegium Hungaricum épületének konferenciatermében. Az Átrium Filmszínházban a When Art(ist) Speak(s) című eseménysorozat keretében magyar nyelven kerül bemutatásra Csereklyei Andrea (szoprán), Mikecz Kornél (bariton) és a Soharóza kórus előadásában.

Az énekek szövegkönyveit részben talált és idézett, átdolgozott és kiegészitett szövegek (monológok és vallomások szerkesztett és ritmizált átiratai) alkotják. Felhasznált források: Konrád György “A cinkos” című könyve és Josef Ackermann (Deutsche Bank volt elnöke) 2009 április 2­án adott nyilatkozata.

Online részlet a performansz videó változatából (Berlin, 2012): http://hajnalnemeth.com/works/2012/the-
loser/