Kiállítás

2015.05.13- 2015.06.19
Gallery 8

A roma test politikája III. – Mondj nemet az identitás-lopásra

A roma test politikája egy szerteágazó, interkulturális kiállítási és oktatási program, mely roma művészek és értelmiségiek részvételével valósul meg. A Mondj nemet az identitás-lopásra az elismert angol képzőművész, Delaine LeBas kiállítása arról, mit jelent roma származású női művésznek lenni a 21. században.

Megnyitó: május 13. 17.00

A Gallery8 küldetése a roma test – és ezen keresztül a roma emberek – felszabadítása. A roma testek és élet itt nem tárgyiasítva, átalakítva vagy eltorzítva szerepelnek, hanem konkrét gyakorlatokként ahhoz, „hogyan lehet tárggyá re-konfigurálni a diaszporikus tekintetet, hogy aztán nézőként invitálhassuk meg; és hogy hogyan lehet felfedni a belénk vésődött koloniális diskurzust és kiállításokon ábrázolni úgy, hogy kvázi megfosztjuk bűvöletétől annak érdekében, hogy a nyugati diskurzust mint történelmi legendát leplezhessük le.” (Peggy Piesche) A háromrészes kiállítássorozat 2015. márciusában a Nincs ártatlan kép című kiállítással kezdődött.

Delaine LeBas: Mondj nemet az identitás-lopásra

Identitás
A krízis hát nem látod
Identitás, Identitás
Amikor a tükörbe nézel
Látod-e magad
A TV képernyőn
Látod magad a magazinban
Amikor látod magad
Kiabálnál legszívesebben
Amikor a tükörbe nézel
Betörnéd inkább gyorsan
vagy megfognád az üveg egy darabját
hogy felvágd az ereid
A hírnévért
hisztiből
Vagy mert olvastál róla
(Az  X-Ray Spex Identity című számának dalszövege, 1978) [1]

Delaine LeBas így ír a kiállítás bevezetőjében: „Az Identitás című vers visszatérő zenei és tematikus motívum az életemben, amióta 1978-ban, 13 évesen először hallottam a művész Polystyrene előadásában. Elementáris hatással volt rám. Megmutatta, hogyan válhatok teljesen önmagammá abban, ahogyan kinézek vagy megszólalok az idomulás követelménye nélkül. Az lehettem, aki és ami akartam lenni, miközben úgy nézhettem ki, ahogy akartam. Ez a vezérmotívuma kezdetektől fogva művészeti kalandjaimnak. Fizikailag, mentálisan és művészeti értelemben is ellopott műtárgyak vagyunk. Még most 2015-ben is mindenki láttat és kontextualizálhat bennünket, csak mi magunk nem. Még mindig fontosabbnak tartjuk azt, ahogyan mások észlelnek bennünket annál, ahogyan mi látjuk magunkat és a világot.  Ki-sztereotipizáltak bennünket a saját létezésünkből. Már az is vita tárgya, hogy vajon emberek vagyunk-e. A többségi tekintet kolonizálja a nyelvet, így téve totálissá az elnyomást.

Művészi gyakorlataimon keresztül mindezt megkérdőjelezem. A testem lelet, tárgy és művészeti helyszín. Élő szobor. A munkáim a galériában és az utcán vannak.

Identitásom sokfélesége és annak a művészet által történő megkérdőjelezése megmutatja, mit jelent mindig a kívülálló pozíciójában élni. Az orientalizmus és annak hagyatéka ma is meghatározza a látás módozatait.,  Ahhoz, hogy valóban meglássanak, egy teljesen új helyre van szükség, amely visszautasítja annak a nyelvnek a megszólalási lehetőségét, amely testeinket tárgyiasítja, szexualizálja és sztereotipizálja. Nemet mondok az identitás-lopásra. Nemet mondok arra, amit arról gondolsz, hogy ki vagyok én. Nemet mondok arra, amit arról gondolsz, hogyan kellene kinéznem.

A tekintet, ami rajtunk csüng, zavarba jön. A fehérnek-lenniség természetessége felsejlik, és láthatóvá válik az igazi történelmi legenda, amely identitásunkat dominálja saját elavult és kirekesztő szerkezetével. Azzal hogy megkérdőjelezzük ezeket a szerkezeteket, amelyek a látás és a gondolkodás régimódi gyakorlatain alapulnak, magát a kultúrát billentjük ki statikusságából. Nem tekinthető többé természetesnek az, hogy ki az alakító tényezője a vizuális reprezentációnak, a történetírásnak és a a tudományos dokumentációnak..” (Bevezető a Mondj nemet az identitás-lopásra című, a Gallery8-ban megrendezett kiállításhoz. 2015. március.)

[1] Az X-Ray Spex egy 1976-ban alakult brit punkzenekar volt, az „Identity” c. számuk a Germfree Adolescents c. albumukon (1978) szerepelt. Az X-Ray Spex – egyébként részben szomáli származású – énekesnője a PolyStyrene művésznevet használta.

Szervező intézmény: Gallery 8
További információ:
http://gallery8.org/en/news/2/64/roma-body-politics-iii-delaine-lebas-say-no-to-identity-theft