Használd a fejed! Kiállítás

2015.04.23- 2015.06.04
acb Attachment

A Magyarország hadművelet

A Magyarország hadművelet egy boszniai szerb művész lehetséges működése, aki kiállítási lehetőséget kap és elfoglalja a megtámadott hely kulturális rendszerét.

Mladen Miljanovic A Magyarország hadművelet festményén a szimuláció stratégiáját alkalmazza Magyarország “művészeti megszállása” katonai ikonográfiájának feltérképezése céljából. “Szigorúan bizalmas hadművelet”-ként interpretálja  a művet, terveket szőve arra, hogyan szivároghatna be a magyar kulturális rendszerbe úgy, hogy bele is szövődjön. Ezt tekintetbe véve Miljanovic diskurzusának leírása része a műnek:

A Magyarország hadművelet egy boszniai szerb művész lehetséges működése, aki kiállítási lehetőséget kap és elfoglalja a megtámadott hely kulturális rendszerét. Ez nem más, mint egy szimulálciós művészeti támadást alkalmazó multimédia stratégia, amely virtuálisan megszáll egy intézményesült galériát. Katonai tapasztalatomat (sorkatonai őrmester) a kultúra területén kamatoztatom, ahol a művészeti projektek egyszerre stratégiai projektek is.”