Goethe Medál: Német állami kitüntetést kap az OFF-Biennále

A Goethe-érem díjazottjai 2023-ban: Gaga Chkheidze, Yi-Wei Keng és az OFF-Biennále

Az idei Goethe-érmet Gaga Chkheidze grúz filmmenedzsernek, Yi-Wei Keng tajvani kurátornak és dramaturgnak és a budapesti OFF-Biennále kurátorcsapatának ítélték oda. A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemérmét olyan személyiségek kaphatják meg, aki jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kulturális kapcsolatokhoz és a német nyelv közvetítéséhez. A jelölteket a külföldi Goethe Intézetek javasolják azok közül a személyek közül, akik jelentős szerepet játszanak a kulturális életben és kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtanak; a díjazottakról szóló döntést egy szakmai zsűri hozza meg. A Goethe-érmet Carola Lentz, a Goethe Intézet elnöke adja át ünnepélyes keretek között augusztus 28-án Weimarban.

Carola Lentz, a Goethe Intézet elnöke a Goethe-érem idei díjazottjainak bejelentésekor hangsúlyozta: „A kulturális élet szereplői és a civil társadalom aktivistái világszerte egyre többször vannak kitéve cenzúrának, elnyomásnak, üldöztetésnek és háborúnak. Az idei díjazottak inspiráló módon teremtenek lehetőségeket és kapcsolatokat és hoznak létre olyan helyeket, ahol az emberek találkozhatnak és megtapasztalhatják a perspektívák sokszínűségét. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak a kölcsönös kulturális megértéshez, a globális kapcsolatokhoz, valamint a véleménynyilvánítás és a művészet szabadságához. Gaga Chkheidze múlhatatlan érdemeket szerzett a grúz filmművészet fejlődésében és nemzetközi térhódításában, és nagyban elősegítette Georgia kapcsolódását különböző európai és nemzetközi programokhoz. Yi-Wei Keng az egyik legjelentősebb kezdeményezője Tajvan kulturális kapcsolatainak, különösen ami a német színházi élettel való együttműködést illeti. Az OFF-Biennále a legnagyobb független, kortárs művészeti rendezvény Magyarországon, és művészi eszközökkel reflektál aktuális társadalmi, politikai és ökológiai témákra. Ehhez programszerűen nem vesz igénybe állami támogatást. Reméljük, hogy a Goethe-éremmel biztatást és támogatást adhatunk ezeknek a kiváló személyiségeknek és csoportoknak a további munkájukhoz a kultúra területén.

 

A Goethe-érem odaítélésére létrehozott bizottság Thomas Oberender elnökletével a következőképpen indokolta a díjazottak kiválasztását:

 

Gaga Chkheidze nemzetközileg elismert filmmenedzser Georgiából. Az általa alapított Tbiliszi Nemzetközi Filmfesztivál a vezetése alatt központi színhelye lett a Dél-Kaukázusban az aktuális grúz és nemzetközi film- és moziiparnak és fontos találkozóhelye a filmeseknek, producereknek és mozisoknak. Gaga Chkheidzének a film területén végzett áldozatos munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Georgia kapcsolatot talált az európai és nemzetközi intézményekhez és programokhoz, filmpiacokhoz és fesztiválokhoz, valamint ahhoz, hogy Georgia részese lett nemzetközi koprodukcióknak. Gaga Chkheidze Németországgal is szoros munkakapcsolatot ápol, és fontos kulturális hidakat épített a két ország között. A Grúz Nemzeti Filmcentrum vezetőjeként kezdeményezte azoknak a grúz filmeknek a digitalizálását és restaurálását, amelyek a szovjet időkben készültek. Ezzel döntő szerepet játszott a grúz filmes örökség megőrzésében.

 

Yi-Wei Keng kurátorként, dramaturgként és fordítóként fontos szerepet játszik Tajvan kulturális kapcsolatainak bővítésében az előadóművészetek területén. Fontos kezdeményezések fűzódnek a nevéhez a tajvani színházi életben, például a kísérleti színház, a gyermekszínház és a fogyatékossággal élő emberek színháza ügyében. Vezetése alatt a Taipei Arts Festival a legfontosabb tajvani előadóművészeti fesztivállá nőtte ki magát vendégjátékokkal és koprodukciókkal többek között Európából, az Egyesült Államokból és Japánból. Munkájának egyik fontos súlypontja a német színházi produkciók tajvani bemutatása. Támogatta például a Deutsches Theater Berlin, a Gruppe Rimini Protokoll vagy a Raumlabor Berlin darabjainak előadását Tajvanon. Mindeközben arra is folyamatosan gondja van, hogy a színházcsinálók és a színháztudomány egyetemi hallgatói számára külföldi alapkönyvek kínaira fordításával új perspektívákat nyisson meg. Az ő kezdeményezésére és támogatásával fordítottak le az utóbbi években számos kortárs színdarabot és publikációt Németországból, például Hans-Thies Lehmann Posztdramatikus színház című könyvét.

 

Az OFF-Biennále a legnagyobb kortárs képzőművészeti rendezvény Magyarországon. A hat fős kurátorcsapat, amely kizárólag nőkből áll, kapcsolatot teremt a kortárs képzőművészet és a civil társadalom között, és nyilvános párbeszédet kezdeményez aktuális társadalmi és ökológiai témákról. Olyan kérdések állnak a középpontban, mint például a klímaválság, a magyarországi kisebbségek helyzete és a kollektív cselekvés ereje. Ehhez a kurátorok nemcsak fontos külföldi véleményeket ütköztetnek a magyar vitákban többek között Németországból, hanem a magyar és keleteurópai álláspontokat is bemutatják Németországban és azon túl is, mint legutóbb a documenta fifteen alkalmával. Az OFF-Biennále elsősorban a független képzőművészeti életet támogatja a maga tevékenységével. Tudatosan távolságot tart a nemzetállami kultúrpolitikától, ezért állami támogatás nélkül működik és nem kooperál az állami képzőművészeti intézményekkel. Ezt az OFF-Biennále erős politikai állásfoglalásnak tartja, egyben alapvető gyakorlati feltételnek ahhoz, hogy védelmezze a művészi kifejezés szabadságát és programjai szakmai integritását.

 

A díjazottakról

Gaga Chkheidze (Georgia)

Gaga Chkheidze 1957-ben született Georgiában. A Tbiliszi Állami Egyetemen folytatott germanisztikai tanulmányokat, majd a jenai Friedrich Schiller Egyetem Irodalmi és Művészeti Karán szerzett diplomát. A nyolcvanas években a tbiliszi német iskola igazgatójaként dolgozott, és német irodalmat tanított az Ilia Egyetemen. 1988-ban a berlini Arsenal moziban grúz filmnapokat szervezett; ehhez saját autójában is csempészett át filmeket a Szovjetunió határán. A kilencvenes években fordítóként és programkoordinátorként dolgozott a Fiatal Filmesek Fóruma (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál) és a berlini Arsenal filmszínház számára. 2000-ben megalapította a Tbiliszi Nemzetközi Filmfesztivált Georgiában, hogy a grúz közönség előtt hazai és külföldi filmeket mutasson be, és hogy támogassa a grúz filmipar fejlődését. Az időközben nemzetközi hírnévre szert tett fesztivál idén ünnepli fennállásának 23. évfordulóját. 2005-től 2022-ig Gaga Chkheidze a Georgian Film Fund elnökségi tagja volt; 2005 és 2008, valamint 2019 és 2022 között a Grúz Nemzeti Filmközpont igazgatójaként dolgozott. Miután az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán bírálta Oroszországot, és szolidaritási nyilatkozatot tett Ukrajna mellett, 2022 márciusában leváltották a Grúz Nemzeti Filmközpont igazgatói tisztéből. A kulturális miniszter döntését Gaga Chkheidze bíróságon támadta meg.

 

Yi-Wei Keng (Tajvan) 

Yi-Wei Keng 1969-ben született Tajvanon. Filozófiai tanulmányai után 1997-től 1999-ig Prágában ismerkedett a nem-verbális színházzal. 1999-ben visszatért Tajvanra, és szerzőként végzett tevékenysége mellett színházi munkába kezdett. 2012-ben a Taipei Arts Festival művészeti vezetője lett. Az „Axis Taipei & International Collaboration” néven futó kezdeményezése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Taipei olyan kreatív központként tett szert hírnévre, ahol bemutatják a nemzetközi színházművészet legújabb trendjeit, és a fesztiválközönség kreatív műveket láthat a világ minden részéből. Yi-Wei Keng művészi munkájának súlypontja mindeközben a német–tajvani kulturális kapcsolatok fejlesztése. 2018 óta Yi-Wei Keng ezenkívül a Tajvan déli részén levő National Kaohsiung Center for Artsnak, az ország egyik legfontosabb színházának a dramaturgja. 2023-ra meghívta a berlini Schaubühne „Az erőszak szívében” című előadását. Ezzel egyidejűleg társkurátora a taipei „Want to Dance” táncfesztiválnak. 2023-tól vezeti a Tainan Arts Festivalt Tajvan déli részén, így a fővároson kívül is lehetőség nyílik a német és nemzetközi kulturális tartalmak megismerésére. Eddigi tevékenysége elismeréseként Yi-Wei Keng megkapta többek között 2017-ben a taipei Német Intézet barátság-érmét és 2019-ben Franciaországtól az Ordre des Arts et les Lettres érdemrendet.

 

OFF-Biennále (képviselői Weimarban: Somogyi Hajnalka és Erőss Nikolett – Magyarország)

Az OFF-Biennále 2014-ben mint „garázs-biennále” indult, hogy lehetőséget adjon képzőművészek és más társadalmi csoportok találkozásához. A fesztivál már az első évben, 2015-ben nagy nemzetközi figyelmet keltett, és a további két alkalom során elismert művészeti rendezvénnyé fejlődött. Az OFF-Biennále mögött álló kollektíva összesen hat kurátorból áll: Erőss Nikolett, Lázár Eszter, Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter, Szalai Borbála, Székely Katalin.

Erőss Nikolett, az OFF-Biennále vezetője és társkurátora kurátorként dolgozik, a Budapest Galéria vezetője. Korábban a C3 Galéria társkurátora volt, médiaművészeti projekteket koordinált a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítványnál, a Trafó Galéria igazgatója és a budapesti Ludwig Múzeum kurátora volt. Somogyi Hajnalka az OFF-Biennále kezdeményezője, vezetője és társkurátora. 2009-ben szerzett mesterfokozatot a New York-i Bard College-ban, dolgozott többek között a budapesti Ludwig Múzeumban, társalapítója volt a DINAMO és az IMPEX nevű független képzőművészeti kezdeményezéseknek. Jelenleg a budapesti Metropolitan Egyetemen tanít. 2020-ban első magyarként felkerült az ArtReview „Power 100 – a kortárs művészet legbefolyásosabb személyiségei” listájára.

 

A Goethe-éremhez kapcsolódó weimari művészeti programok és pódiumbeszélgetések a Weimari Művészeti Fesztivállal együttműködésben valósulnak meg.

 

A 2023-as díjazottak sajtófotóit megtalálhatják a következő linken: www.goethe.de/bilderservice

 

A Goethe-éremmel és az eddigi díjazottakkal kapcsolatos információkat a következő linken érhetik el: www.goethe.de/goethe-medaille

 

A Goethe-éremről

A Goethe Intézet 1955 óta adományozza évente egyszer a Goethe-érmet mint a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos kitüntetését. Ez a külügyi kulturális politika legrangosabb díja. A jelöltekre a világ számos országában működő Goethe Intézetek tesznek javaslatot a német külügyi képviseletekkel egyetértésben. Ezekből a javaslatokból választja ki a díjazottakat a Goethe-érem adományozására létrehozott bizottság, amely a tudomány, a művészet és a kultúra jeles személyiségeiből áll. A díjazottak kiválasztását aztán a Goethe Intézet elnöksége hagyja jóvá. A Goethe-érem adományozása globálisan jelentős témákra és személyiségekre hívja fel a német közönség figyelmét, és támogatja a német kulturális élet nemzetközivé tételét. A Goethe-érem átadására augusztus 28-án, Goethe születésnapján kerül sor. 1955 óta 70 országból összesen 375 személyt tüntettek ki Goethe-éremmel, a díjazottak között volt többek között Dogan Akhanlı, Jurij Andruhovics, Daniel Barenboim, David Cornwell alias John le Carré, Marilyn Douala Manga Bell hercegnő, Szofija Gubajdulina, Heller Ágnes, Wen Hui, Neil MacGregor, Petros Markaris, Ariane Mnouchkine, Tali Nates, Shirin Neshat, Sandbox Collective (Nimi Ravindran és Shiva Pathak), Irina Serbakova, Jorge Semprún, Yoko Tawada, Zukiswa Wanner, Robert Wilson és Helen Wolff, valamint Eötvös Péter és Tandori Dezső.

 

A Goethe-érem adományozására létrehozott bizottság

Franziska Augstein (újságíró), Meret Forster (zenei szerkesztőségvezető, BR-Klassik), Olga Grjasnova (író), Matthias Lilienthal (dramaturg és intendáns), Moritz Müller-Wirth (újságíró, Die Zeit), Cristina Nord (Berlinale Forum, berlini szekcióvezető), Thomas Oberender (az elnökség képviselője és a bizottság elnöke, szerző és kurátor), Insa Wilke (irodalomkritikus); a külügyminisztérium képviseletében: Ralf Beste (a kultúra és kommunikáció osztály vezetője); a Goethe Intézet képviseletében: Carola Lentz (a Goethe Intézet elnöke) és Johannes Ebert (a Goethe Intézet főtitkára).