On the Same Page / Egy lapon – Nyitott szerkesztőségi ülés

A rendezvény az On the Same Page / Egy lapon című kiadvány budapesti bemutatója mellett egyfajta kiterjesztett szerkesztői gyakorlatként, a könyv aktiválására tesz kísérletet. A nap során a szerkesztők és vendégeik kötetlen beszélgetések formájában járják körbe a szerkesztésben, az együtt gondolkodásban és a publikációs folyamatban rejlő lehetőségeket.

  1. november 21. hétfő, 10:00–17:00, Art Department (1061 Budapest, Paulay Ede utca 19., I. emelet)

A rendezvény korlátozott létszámmal kerül megrendezésre. A részvételi szándékot november 15-ig az címre kérjük jelezni.

 

 

On the Same Page / Egy lapon – Nyitott szerkesztőségi ülés

Az On the Same Page / Egy lapon projekt egy szerkesztőségi platform, amely azzal a céllal jött létre, hogy a „függetlenség” sokrétű fogalmát, illetve a kollektivitás erejét különböző megközelítésekben vizsgálja.
A művészet és a kultúra területén tevékenykedő szakemberekként fel kell tennünk magunknak a kérdést: manapság mennyiben függetlenek, illetve lehetnek függetlenek az úgynevezett alulról építkező, kollektív „ellengyakorlatok” vagy önszerveződő megnyilvánulások? Hogyan kapcsolódnak a tágabb társadalmi-politikai környezethez, amelyben működnek? Mi a szerepe művészeti tartalmak publikálásának, valamint a közvetítői, terjesztői és olvasási folyamatoknak egy olyan környezetben, ahol a kultúra nyilvános terei egyre inkább veszélyben vannak.
A platform az OFF-Biennále Budapest égisze alatt, a 2021-es OFF résztvevőinek és szervezőinek bevonásával indult útnak mint közösségi publikációs módszer, amely a kiadványszerkesztéssel mint együttműködésen alapuló megközelítéssel kísérletezik.
Az eddigi munkafolyamat eredményét összegző kötet célja nem egy elméleti áttekintés, hanem inkább egy olyan kötetlen hangvételű anyag szerkesztése volt, amely személyes és önreflexív beszámolókra támaszkodva térképezi fel és dokumentálja a függetlenség témakörét.
A kötetben szereplő kontribúciók elsősorban budapesti kulturális dolgozók aktuális és gyakran egymást keresztező törekvésein és gyakorlatain alapszik. A szerteágazó szövegek, illusztrációk és lábjegyzetek egymásba érnek, egymást kommentálják és egészítik ki, az egyéni logika fölé helyezve a kollektív gondolkodást, és arra invitálják az olvasót, hogy szabadon mozogjon a történelmi eseményekről, konfliktusokról, traumákról, vágyakról, elvárásokról és hiedelmekről szóló különféle beszámolók között.
A Katarina Šević képzőművész kezdeményezésére létrejött On the Same Page/Egy lapon egy hosszú távú projekt, amely egyúttal az OFF-Biennále egyik kontribúciója volt a 2022-es documentán.
Szerkesztők: Kálman Rita, Páldi Lívia, Katarina Šević
Szerzők: Berecz Diána, Bogyó Virág, Böröcz Judit, Buka Virág Ilona, Csikós Marina, Dézsi Fruzsina, Dúll Andrea, Erdődi Katalin, Jordán Ferenc, József Attila, György Eszter, Kállay Eszter, KissPál Szabolcs, Köves Alexandra, Lődi Virág, Nagy Gergő, Pálinkás Bence György, Pócsik Andrea, Szakács Eszter, Szalipszki Judit, Szathmáry Eörs, Szász Anna Lujza, Székely Katalin, Szűcs Teri, Technologie und das Unheimliche (T+U), Tüdős Anna, Zsoldos Anna, xtro realm
Az angol nyelven publikált könyv az ISBN könyv+galériában és a Ludwig Múzeum Shop-ban elérhető.
A könyvről nemrég jelent meg Szabó Annamária cikke az Artportal-on: https://artportal.hu/…/egy-lapon-az-on-the-same-page…/