Németh Ilona: Úszó kertek

Németh Ilona: Úszó kertek

Németh Ilona Úszó kertek (2011) projektjének új, kasseli verzója a Fulda folyón lebegő Gyógyító és Jövő kertek koncepciójára épül és a What Ifs and Why Nots projekt részekent mutatkozik be.

A documenta fifteen hirlevelében közzétett felhívással olyan érdeklődők jelentkezését várjuk, akik a documenta ideje alatt, 100 napig gondozzák a kerteket.

Németh Ilona szlovákiai művész, szervező és kurátor. A Lumbung tagja, az OFF-Biennale Budapest felkérésére vesz részt az idei documenta fifteen-en. Németh Ilona művészi közreműködése Az úszó kertek fő érdeklődési köre: egy mű és nézői közötti aktív interakció, valamint a természet és a társadalom párbeszéde.

A két, egyenként 3,5 x 4,5 méteres kert szigeteként, két polipropilénből készült úszó tárgy szolgál. 2022. június 15-től, szerdától, szeptember 30-ig vasárnapig úsznak a Fulda folyón a Bootsverleih Ahoi-nál. Németh Ilona 2011-ben készítette el az úszókertek első változatát Magyarországon, Budapesten, a kerttervezés történetének két figyelemre méltó példáját felhasználva: francia és angol stílusban.

Az úszó kertek ingyenesen bérelhetők!

A documenta fifteen-hez Németh a 2011-es lebegő tárgyakat újrahasznosítja, és Jövőkertté és a Gyógyítókertté alakítja. A Jövőkertben olyan növényeket termesztenek, amelyek megtisztítják a talajt bizonyos mérgező anyagoktól, illetve olyan növényeket, amelyek alkalmazkodtak a klímaváltozás okozta közelmúltbeli időjárási változásokhoz. A Gyógyító Kert gyógynövényekből és zöldségekből áll, amelyek hasznot húznak egymás társaságából. Minden kert másfajta gondozást igényel, mert a növények mások és az együttélési szabályok sem azonosak. Minden kert egy ökoszisztéma. Fenntartása a gondozó és a gondozott együttműködését igényli.

A kasseli Bootsverleih Ahoi településen található két kis kert (a Future Garden és a Healing Garden) a Fulda-folyón, 2022. június 15-től, szerdától 2022. szeptember 30-ig, vasárnapig ingyenesen bérelhető.

A kertészek a Documenta fifteen során gondozzák az úszókerteket, megtartva a kertek növényeit, formáit és koncepcióit, miközben élvezik az adott kert-szigetek előnyeit.

Documenta fifteen