Projektek

Nappali / Living Room

A Nappali az OFF-Biennálé documenta fifteenen való részvételének felvezető projektje.

Az OFF-Biennále Budapest csapata meghívást kapott a documenta fifteenre, amelyet 2022. június 18. és szeptember 25. között rendeznek meg a németországi Kasselben. A documenta fifteen művészeti vezetője, a jakartai ruangrupa művészcsoport a kollektív munka és a fenntarthatóság modelljeként az indonéz rizstároló, a „lumbung” építését javasolta a meghívott partnereknek. A lumbungban őrzik a termést, és közös tulajdonná válik a többlet. Az OFF-Biennáléval együtt 14 szervezet és csoport (Indonéziától Mexikóig, Dániától Kenyáig) szellemi és anyagi javakból álló, egymással megosztott, a kiállítás- és eseménysorozaton túlmutató közös nemzetközi lumbungot, szimbolikus magtárat épít a document fifteen keretében.

A lumbung szorosan kapcsolódik a ruangrupa gondolkodását és működését meghatározó másik szimbolikus térhez, a lakás nappali szobájához. Az indonéz művészcsoport a nappalit a kötetlen beszélgetések, és az azokból kibontakozó kezdeményezéseknek, együttműködéseknek helyet adó találkozóhelynek, közösségi térnek tekinti, ami a valós és a szimbolikus javak közös megteremtésének és használatának bázisaként szolgál. 

Az OFF-Biennále 2021-es kiadásának nyilvános programjai ilyen sajátos helyszínen, egy Nappaliban valósulnak meg Budapesten. A kollektív Nappaliba az OFF-Biennále lumbung-partnerei is meghívást kapnak, ahol a helyi ügyeket globális kontextusba helyezve vitatjuk meg a meghívott vendégekkel és a közönséggel. A Nappali ugyanakkor – szimbolikusan és ténylegesen – arra a helyzetre is utal, hogy számos közéleti téma és a kritikai hang egyre inkább a magánterekbe szorul itthon, és e jelenség nálunk nemcsak a világjárvány, hanem a szűkülő autonóm (művészeti) intézményes keretek és lehetőségek következménye is.

Az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadásában a nyilvános programokat összefogó Nappali a biennálé az Egy lapon / Nyitott szerkesztőség számára is helyet biztosít. A biennálé publikus eseményei különböző módokon (beszélgetések, prezentációk, előadások, workshopok) kapcsolódnak majd a folyamatos szerkesztőségi munkához.


Egy lapon / Nyitott szerkesztőség

Az OFF-Biennále Budapest Nyitott Szerkesztősége a biennálé szervezőinek és résztvevőinek közös tudásmegosztó platformja. Célja egy közösen szerkesztett kiadvány létrehozása, egyben olyan flexibilis és nyitott munkafolyamat kialakítása, amely közös gondolkodásra sarkall.

Elméleti szöveggyűjtemény vagy a projekteket bemutató biennálé-katalógus helyett olyan kiadványban gondolkodunk, amely az egyes projektek közötti kapcsolódási pontokra és asszociációkra, a közös szellemi közegre helyezi a hangsúlyt.

A tervezett kiadvány hívószava a levegő (Levegőt!), és arról a behatárolhatatlan, megfoghatatlan, mégis mindenhol jelen lévő, mindent átható, nélkülözhetetlen közegről szól, amit használunk, elhasználunk, amin osztozunk, és ami a túlélés alapvető záloga. A kiadvány a nyitott szerkesztőségi folyamat során a projektek között áramló levegőt szeretné megragadni; a közös rezonanciát felerősíteni és érzékelhetővé tenni.

Mi is a Nyitott szerkesztőség?

– a stáb összetétele flexibilis: az OFF-Biennále bármelyik csapattagja, közreműködője; időszakos jelleggel külsős vendég is csatlakozhat.

– a Szerkesztőség közösen találja ki, milyen elvek mentén valósítja meg a kiadványt, milyen vizuális megjelenéssel, milyen egységekkel, műfajban, és mely szerzőkkel dolgozik együtt.

– a kiadvány elkészülésének folyamatát is láthatóvá szeretnénk tenni; bemutatjuk a kutatási háttereket, a közös megbeszéléseket, a felmerülő ötleteket, a forrásokat, a döntési folyamatokat.

– a szerkesztőségi munkát az OFF-Biennále idején különböző módokon nyilvánossá tesszük (pl. beszélgetések, performanszok, workshopok). Ezeken az alkalmakon a közönség is lehetőséget kap, hogy javaslatokat tegyen, véleményt mondjon, hozzájáruljon a szerkesztési folyamathoz.

Az Egy lapon – Nyitott szerkesztőség kezdeményezője: Katarina Šević


Nem akadálymentes helyszín.


A budapesti Nappali az OFF documenta fifteenen való részvételének előkészítő eseménye a lumbung inter-lokal keretében. A Nappali a Goethe-Institut nagyvonalú támogatásával valósul meg.


Időpont 04.23 - 05.30