Projektek

A kis olvasztótégely

eseményteli dioráma

„Hejh tihanyi széles árok: te voltál egykor sok jó magyarnak utolsó reménysége.” 

Eötvös Károly


Az 1848–49-es szabadságharc végnapjaiban a forradalmi vezetés elrendelte a Tihany-félsziget leválasztását a szárazföldtől, hogy a megmaradt csapatok ott összegyűlve folytathassák az ellenállást. Tihanyt korábban már szigetté alakította a környezeti változás és az emberi kéz is, de 1849-ben a „magyar Gibraltár”, a tihanyi erőd terve elbukott. Mégis, a terv tökéletes projekciós felület, hogy összegyűjtsük a népek tavaszának ma kevesek által ismert elgondolásait, amelyek más jelenhez vezethettek volna. Vagyis: elképzeljük egy nemzet utópiáját.

A kísérleti régészet módszereit alkalmazva a projekt résztvevői olyan történeteket hoznak felszínre a 19. század első feléből, amelyek ma is aktuálisak. Ilyen a többnemzetiségű nemzet gondolata a nacionalizmus kezdetének korából. A különböző kultúrák együttélésének jó gyakorlatai egy országból, amelyben a többségi népesség nem érte el az 50%-ot. A környezettel harmonikus viszony a nemzeti táj meghatározásának és a turizmus kialakulásának idejéből. A politikai célú magyarságkutatás és az igazság keresésének konfliktusa a magyar tudományos élet kezdeti időszakában. A háborús uszítás elutasítása a háború idealizálásának fénykorában, amikor a nemzet mint elképzelt közösség nevében tízezrek meneteltek a halálba.

A látogatók olyan performatív elemekkel teli installációba lépnek be, ahol újfajta viszonyt alakíthatnak ki a közép-kelet-európai nemzeti mítoszokkal, sőt, különböző workshopokon maguk is formálhatják azokat.

Támogatók: Summa Artium, Szubjektív Értékek Alapítvány

Időpont 05.25 - 05.30