Projektek

HÍRDALCSOKOR #1

Kartal

Ha a média nem számol be a vidék, a falvak valóságáról, másnak kell átvennie ezt a szerepet. A Hírdalcsokor Magyarország gazdag népi hagyományából merít és az ország különböző régióiban működő népdalkörökkel kezdeményez együttműködést. 

Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor, Annus Réka népdalénekes: az alkotói folyamat célja a népdalkörök repertoárjában szereplő dalok átköltése — újragondolása és aktualizálása — úgy, hogy az új szöveg az egyes csoportok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket, témákat dolgozza fel. A közösen írt szövegben megjelenhetnek a kórus tagjait foglalkoztató személyesebb kérdések, valamint közösségi, társadalmi témák is.

A Hírdalcsokor kiindulópontja Rogalska 2011-es videómunkája, a Broniów-dal, melyet a művész Lengyelország olyan térségében készített, ahol akkor a legmagasabb volt a munkanélküliek száma. A sorozat első állomásaként az alkotók most a Kartali Asszonykórussal dolgoznak együtt.

A projekt a magyar média helyzetére és az elmúlt években történt változásokra, többek között a vidéki hírügynökségek felszámolására és a tulajdonosi viszonyok átalakulására is reagál. Azt feszegeti, hogy az egyre inkább központosított információáramlást hogyan lehet mikroszinten, alulról jövő „közösségi híradással” kikezdeni és a népdalkörökkel együttműködve, különböző társadalmi – elsősorban helyi – történéseknek hangot adni. Kritikusan vizsgálja azt a kérdést is, hogy mi számít egyáltalán hírnek, mely témák kapnak nyilvánosságot, főképp a klikkvadász újságírás korában. 

A Kartali Asszonykórussal közösen átköltött új dalcsokorról a helyszínen forgatott videómunka készül, ezt egy videóinstalláció részeként mutatják be. Emellett a dalkör közreműködésével Budapesten köztéri performanszot szerveznek, amelyen a kórus tagjai élőben adják elő az általuk írt dalt.

Részt vevő művészek: Alicja Rogalska

Részt vevő kurátorok: Erdődi Katalin

népzenei tanácsadó, alkotótárs: ANNUS Réka  

közreműködők: Kartali Asszonykórus (kórusvezető: VOLTERr Domonkos)

támogatók: Adam Mickiewicz Intézet

Időpont