Projektek

GÉPLEVIATÁN

A kiállítás a digitális információtechnológia előretörésével kapcsolatos kérdésekre keres választ, és azt vizsgálja, hogy a demokrácia jelenleg ismert formája túléli-e a mesterséges intelligencia, a közösségi média, azaz a digitális információtechnológia előretörését. Hogyan befolyásolja egyéni döntéseinket, a személyes és nemzetállami szuverenitást, ha az információs társadalom is algoritmus-vezérelt? 

Thomas Hobbes filozófus 1651-ben kiadott Leviatánjában a táj fölé magasodó, emberi testekből álló óriás az állam metaforája. A társadalom tagjai átruházzák jogaikat a fejként ábrázolt szuverén uralkodóra. Ha az államot továbbra is bestiaként képzeljük el, ma az információtechnológia infrastruktúrája is az organizmus része. 

A kiállításon bemutatott művek politikai szisztémákat vagy kísérleteket írnak le, amelyek a szuverenitás jelenlegi rendszereit alternatív technológiai eszközökkel próbálják átírni. Legyen szó Blockchain-fantáziákról, kiberszocializmusról, esetleg a nemzeti szuverenitás jelképeinek algoritmikusan generált alternatíváiról, nyilvánvaló, hogy korunk digitális technológiája nem csak eszköz, hanem önálló és befolyásos tényező társadalmaink szervezésében. 

Részt vevő kurátorok: Lívia Nolasco-Rózsás

Kurátor asszisztens: Viski Noémi

Támogatók: Goethe-Institut, IFA, Summa Artium, Adam Mickiewicz Intézet