Projektek

AKI NEM VELÜNK VAN, AZ IS VELÜNK VAN!

A rendszerváltást követő rövid és hamar kifáradó optimista korszak után a közép- és kelet-európai országokban manapság egy rég eltűntnek hitt szellem kísért. A szélsőjobboldali populista politikák, amelyek nem csupán térségünket, de a világ számos demokratikus rendszerét is eláraszották, idegengyűlülő narratíváikat egy megalapozatlan és teljességgel téves etnográfiai eszményre építik. A nacionalista mozgalmak elsősorban  nemzeti szimbólumainkat, történelmi mítoszainkat, geokulturális elbeszéléseinket szállták meg és sajátították ki. 

A projekt keretében megvalósuló kiállítások és a magazinban megjelenő alkotások célja, hogy visszafoglalják a kulturális elbeszélés politikai monopóliumát, és megteremtsék a származásról és hovatartozásról szóló gondolkodás haladó formáit. A népi kultúra kreatív becsatornázása a kortárs (poszt-)digitális diskurzusokba, az uralkodó nemzeti esztétikák dekonstrukciója vagy az utópisztikus remény kozmikus léptékű újraépítése mind olyan xenofuturista művészeti törekvés, amely fel akarja venni a küzdelmet a kortárs nacionalista ideológiák esztétikai és politikai stratégiáival.

Kurátor asszisztens: Daniel Hüttler
Projekt asszisztens: Makádi Maya

HUF – Kozmikus diaszpóra közlönye / Bulletin of Cosmic Diaspora
A HUF Közlöny a kozmikusra tágított szórványmagyarság első számú hírforrása.     
Szerkesztők: Daniel HÜTTLER, MIKLÓSVÖLGYI Zsolt, NEMES Z. Márió 
Grafika: FRIDVALSZKI Márk, Marius WENKER
Szövegek és művészeti alkotások: Burschenschaft Hysteria, BAJUSZ Orsolya, CSEPELI György, Verena DENGLER, Sylvia ECKERMANN & Gerald NESTLER, FRIDVALSZKI Márk, Ulrike GERHARDT, Mia HARRISON, Daniel HÜTTLER, KOMPOLTHY Zsigmond, KOMORÓCZKY Tamás, LAND 3C, Mahan MOALEMI, NEMES Z. Márió, Anne SCHMIDT, Martina SVOBODA & Katerina FREJALCHOVA, TILLMANN J.A., TRAPP Dominika, Suzanne TREISTER, és sokan mások.

Helyszínek: 1111 Galéria (1111 Budapest, Kende utca 1.), ISBN – könyv+galéria (1084 Budapest, Víg utca 2.)

Együttműködő partner: Kunsthalle Exnergasse – WUK
Támogatók: Goethe-Institut Budapest, ifa – Institut für Auslandsbeziehungen, Szlovén Köztársaság Nagykövetsége Budapest, Osztrák Kulturális Fórum