05.03- 05.16
Kiállítás

Vörös farok és kék ceruza – a cenzúra esettanulmányai kortárs reflexiókkal

Helyszín: a Kis Varsó műteremlakása

Ha nem tudod, hogy mire utalnak a címben szereplő vörös farok, illetve kék ceruza szimbólumok, akkor itt az ideje, hogy elmerülj a 60-70-es évek kultúrpolitikai megfontolások alapján betiltott műalkotásainak világában!

A cenzúra konkrét eseteit vizsgáló kiállítás korabeli, nehezen hozzáférhető archív dokumentumokon keresztül enged betekintést a mai napig működő progresszív művészeti tömörülés, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) múltjába és egyúttal az egykoron veszélyesnek gondolt művészek műalkotásairól is kaleidoszkópszerű keresztmetszetet ad. Az éves Stúdió kiállítások “kékceruzás” zsűri-jegyzőkönyveinek olvasása rengeteg aha-élményt tartogat, hiszen az évtizedekkel korábban kicenzúrázott műtárgyakkal nem egy esetben ma már a művészeti közintézményekben találkozhat a nagyközönség. A kiállítás azonban szimptomatikus módon a hivatalos művészeti intézményrendszeren kívül egy lakásban kerül bemutatásra, tartva attól a fenyegető lehetőségtől, hogy napjainkban netán újraéled a kiállításbetiltások gyakorlata.

A korabeli cenzúra működésmechanizmusát az installációs formában bemutatott válogatott dokumentumok mellett a kortárs reflexiók idézik meg. A három felkért művészpáros közül ketten konkrét eseményt idéznek meg a Stúdió történetéből: egyikük az 1967-es éves kiállítás kapcsán egy interkulturális mediációs gyakorlattal igyekszik feldolgozni a művészekben ragadt sérelmeket, másikuk az 1978-as kiállítás cenzurális gesztusát eleveníti fel remake-formában. A harmadik művészpáros általánosabban közelítve a témához a hetvenes évek hatalomgyakorlási technikáján keresztül vizsgálja a cenzúra intézményét.

Kapcsolódó programok:
Tárlatvezetés – május 5. 18.00

Szubjektív emlékezet?
Beszélgetés a VÖRÖS FAROK és KÉK CERUZA kiállításhoz kapcsolódva a hatvanas évek neoavantgárd alkotóival

Résztvevők: Keserü IlonaBak ImreFajó János Moderátor: Mélyi József, művészettörténész Helyszín: Stúdió Galéria, 1077, Budapest, Rottenbiller u. 35.Időpont: 2015. május 26. (kedd) 18.30 Támogatói belépőjegy: 500 Ft (a beszélgetés ideje alatt felmerülő rezsiköltségek fedezetére)Zombori Mónika és Zsikla Mónika

Részt vevő művészek: Bak Imre; Borsos Lőrinc; Brückner János; Laci& Balázs (Antal Balázs, Hatházi László); Miloš Toth

Kiállítás design: Kaszás Tamás

Zombori Mónika és Zsikla Mónika

További információ:
borsoslorinc.com
www.brucknerjanos.com
http://www.acax.eu/muveszek/Laci&Balazs