Kedves Barátunk,

a 2017-es OFF-Biennále Budapestet előkészítő kick-Off sorozat keretében szeretettel meghívunk:

az OFF-Biennále és az FKSE szervezésében:

Kick OFF: "Egyáltalán mi ez?"

Niels Van Tomme, a 7. Bukarest Biennále kurátorának előadása

"Egyáltalán mi ez?"

Niels Van Tomme előadásában egy progresszív, politikai és kulturális fogalmakra épülő kurátori szerepet mutat be, amelynek elsődleges célja a kritikus vizuális tudatosság megteremtése.

Van Tomme felfogásában ez a szerep határozottan interdiszciplináris; különböző léptékű projektjeiben ő maga is gyakran tágítja vagy rúgja fel a korábban létrehozott és helyesnek gondolt kurátori határokat. Így, számára minden kiállítás vagy publikációs projekt új lehetőséget jelent arra, hogy egy meghatározott témáról a végkimenetel kezdeti ismerete nélkül szerezhessen tapasztalatokat. Előadásában különös hangsúlyt fektet majd a 7. Bukarest Biennáléra, ahol a "Mit építünk ott lent?" kérdés kifejtésével foglalkozott.

Helyszín: Stúdió Galéria (1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.)

Időpont: 2016.07.07. (csütörtök) 19:00

Niels Van Tomme (1977, Belgium), a kortárs kultúra, politika és esztétika közös metszeteivel foglalkozó kurátor és író. Kiállításai és különböző, általa szervezett események olyan helyszíneken valósultak  meg, mint a "The Kitchen" New York-ban, a Värmlands Múzeum Karlstadban, a washingtoni Nemzeti Galéria, a New Orleans-i Kortárs Képzőművészeti Központ, a New York-i P!, a chicagói Gallery 400 vagy a berlini Művészeti Akarémia. Niels Van Tomme az Art Papers magazin társszerkesztője, de találkozhatunk írásaival számos más kiadványban is, mint az Art in America a Camera Austria az Afterimage, vagy a The Wire. Könyvei többek között: Where Do We Migrate To? (2011), Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen (2014), és Aesthetic Justice: Intersecting Artistic and Moral Perspectives (2015).

Van Tomme jelenleg a Baltimore-i Center for Art, Design and Visual Culture vendégkurátora.


Mi az OFF?

Az OFF, mint minden biennále, kétévente megrendezendő kortárs művészeti esemény, ám nem a hagyományos fajtából. Nem áll mögötte semmilyen intézmény, hanem művészek, alkotócsoportok, kurátorok, művészetszervezők, galériások és műgyűjtők kezdeményezésére, önkéntes együttműködésében valósul meg. Az OFF civil kezdeményezés, melynek célja, hogy a szélesebb közönséghez közelebb hozza a kultúra egy szeletét, a kortárs művészetet. Az OFF a sablonoktól, a megszokásoktól elrugaszkodó, önálló gondolkodás és cselekvés fontosságát hirdeti. Megmutatja, hogy a kortárs képzőművészet éppen ennek a katalizátora lehet — vagyis jóval több, mint pusztán luxus és gyönyörködtetés.